Güney Kore vatandaşları, kripto para ve Blockchain üzerinde çalışmak için ülke içinde yasal düzenleme içermeyen bir bölge istediklerini Başkan Moon Jae-in’e resmen bildirdi.

Vatandaşların sesine kulak vermesiyle bilinen Güney Kore hükümeti, vatandaşları taleplerini aldığı bir dilekçe sistemini uzun zamandır başlıca iletişim kanalı olarak kullanıyor. Yeni düzenlemeler buradan belirleniyor ve mevcut politikalarda değişiklik talepleri yine aynı kanal üzerinden hükümete iletiliyor.

Sistemin gerçekte işlediğinin bir kanıtı olarak, geçtiğimiz yıl Adalet Bakanı Park Sang-ki’nin kripto para birimlerinin yasaklandığını duyurmasının ardından, Güney Kore vatandaşları kararın iptali için Mavi Saray’a dilekçe sunmuşlardı. Bir günde 130 bin vatandaşın imzaladığı resmi dilekçe sonucunda Bakan Park’ın teklifi geri çevrilmiş ve hükümet resmi bir özür metni yayımlamıştı.

Kısacası, Güney Kore halkı için Mavi Saray’ın resmi web sitesinde yer alan dilekçe sistemini kullanmak oldukça yaygın bir eylem. Vatandaşlar geçtiğimiz hafta aynı işlemi Blockchain ve kripto para alanında inovasyonu körüklemek için tekrarladı. Hükümetin kripto ekonomiyi ilk benimsemeyenlerden olmanın yanı sıra, trendi belirleyen adımlar atması gerektiğini ifade eden vatandaşlar, bu alanda yükselişte olan teknolojiler için inovasyona tümüyle açık bir bölge talep etti.

Mayıs ayında imza süresi dolacak olan dilekçede şimdiden 3 bin 500’ü aşkın katılım bulunuyor. Güney Kore Devlet Başkanı Moon’dan resmi olarak talep edilen konu ise yasal düzenlemelerin belirli teknolojiler için ortadan kaldırılması. Vatandaşlar Blockchain, kripto para, Nesnelerin İnterneti (IoT), bilgi teknolojileri, FinTech ve yapay zeka gibi alanlarda teknolojik gelişmeleri önleyecek tüm politikaların gözardı edildiği özgür bir bölge talep ediliyor.

Samsung’dan örnek verildi

Dilekçede Samsung yöneticilerden birinin teknoloji alanında verdiği örnek de dikkat çekiyor. İlgili açıklamaya göre, Samsung’un üretimde küresel liderliğe oynamasının arkasında, yerel idarenin yaklaşık 20 yıl öncesine kadar böyle bir sektörün varlığından dahi haberdar olmaması yatıyor. Dahası, Samsung gibi büyük bir şirketin finans gibi farklı pazarlara girmesinin de hükümetin katı mevzuatları nedeniyle imkansız olduğuna değiniliyor. Diğer bir deyişle mevzuatların rahatlaması, invovasyonun itici gücü oluyor.

The Merkle haberine göre İsviçre’nin kripto para, ICO ve Ethereum gibi alanlarda uluslararası bir merkeze dönüşmesinin arkasında da benzer politikaların olduğu dilekçede ifade ediliyor. 9 Mayıs’ta süresi dolacak olan dilekçe kabul edilir ve Güney Kore’de kripto para ve Blockchain girişimlerinin özgür çalışabileceği bir bir alan oluşturulursa, dağıtık defter teknolojilerinde kartlar yeniden dağıtılabilir.