Finextra yazarı Rohas Nagpal, Blockchain teknolojisine ilişkin en önemli gerçeklerin sıralandığı 10 maddelik bir özet yayınladı.

“Bilgisayar veritabanı olmayan bir dünya düşünün” diyor Finextra yazarı Rohas Nagpal. E-ticaret yok, ATM yok, internet bankacılığı yok, Facebook yok, Gmail yok, WhatsApp yok… İnterneti etkili ve insanlar için kullanışlı kılan her şey bilgisayar veritabanına bağlıdır.

Çoğu kullanıcı bunun farkında olmasa bile, dijital dünya büyük ölçüde bilgisayar veritabanına bağımlıdır. Veri tabanı olmadan dijital dünya var olamaz. Şimdi, bu veritabanının hiçbir şekilde değiştirilemediğini hayal edin. İşte bu veri tabanına Blockchain deniyor.

Peki, Blockchain tam olarak nedir?

1- Blockchain teknolojisi, Bitcoin’in anonim mucidi Satoshi Nakamoto tarafından 2008 yılında icat edilmiştir. Bitcoin adı verilen kripto para birimi, her bir bitcoin işleminin ayrıntılarının depolandığı halka açık bir Blockchain olan Bitcoin Blockchain’inde çalışır.

2- Blockchain, ortak anahtar şifrelemesi de dahil olmak üzere onlarca yıllık, denenmiş ve test edilmiş teknolojilerin yenilikçi bir karışımıdır.

3- Özellikle son birkaç yılda, Ethereum ve Multichain gibi türev projelerin yanı sıra, BigchainDB, Corda, Hyperledger Burrow / Fabric / Sawtooth ve Quorum gibi Blockchain’den esinlenerek oluşturulan yepyeni dağıtık defter teknolojileri ortaya çıktı.

4- Blockchain, değişmezdir ve farklı bir takas, çözüm ve mutabakata gerek duyulmadan, kripto değerlerin transferi ve değişimini mümkün kılar.

5- Blockchain çözümleri kamu ve özel sektörde birçok farklı alanda kendine yer bulmaktadır.

6- Blockchain sayesinde kimlik doğrulama işlemlerini kolaylıkla yapabilir. Bir Blockchain üzerinde saklanan veri asla silinemez veya değiştirilemez. Bu yüzden hemen her formatta veri Blockchain üzerinde saklanabilir.

7- Blockchain dijital imza oluşturma ve doğrulama için kullanılabilir.

8- Blockchain, akıllı varlık yönetimini de çok iyi bir şekilde idare edebilir.

9- Blockchain’lerin tek bir kontrol noktası veya tek bir hata noktası bulunamaz.

10- Blockchain teknolojisi organizasyonlarda sahtekarlığı en aza indirebilir; bilgi ve para akışını hızlandırırken, izlenebilirliği büyük ölçüde artırır ve süreci çok daha kolay hale getirir.