Blokzinciri şüphesiz son yılların en popüler teknoloji başlıklarından birisi oldu. 2018 yılında yaşanan patlamanın ardından 2019 yılında da büyümesini hızla sürdüren blokzinciri teknolojisinden 2020 yılında neler beklemeliyiz hep birlikte göz atalım.

Outlier Ventures’un 2020 yılında blokzinciri teknolojisiyle ilgili bazı tahminleri şöyle:

  • Oyunlar

Oyunlar 2020 yılında en popüler blokzinciri uygulama alanlarından biri olacak. 2020’nin sonunda oyuncular için daha yüksek performanslı platformlar, dijital varlık saklama ve dağıtım araçları sunulacak. Bununla birlikte daha gelişmiş ve ana akıma ulaşmış oyunlar geliştirilecek.

Tahmin: Valve ve/veya Epic Games, blokzinciri tabanlı oyun hizmetini duyuracak.

  • Evde Telegram

Özellikle gizlilik ve güvenlik açısından rakiplerinden ayrışan Telegram’ın yaklaşık 200 milyon kullanıcısı bulunuyor. Kullanıcılarının birçoğu da kripto projelerinin ilk uygulayıcıları olmuştu.

2020 yılı Kaltyn (KakaoTalk), Link Network (LINE), TON (Telegram), Mobilecoin (Signal) gibi blokzinciri platformlarının ciddi oranda kullanıldığı bir yıl olabilir.

Tahmin: 2020 yılının sonunda Telegram aylık olarak en fazla aktif kullanıcıya sahip blokzinciri ağı olacak.

  • İşte Corda

Corda, kurumsal blokzinciri pazarında pazar lider olma yolunda ilerliyor. R3 finansal hizmetler pazarındaki liderliğini pekiştirirken enerji ve telekomünikasyon gibi diğer dikey sektörlere de girmeye devam edecek. Eğitim, müşteri hizmetleri ve belgelendirme programları gibi şirket dostu hizmetler, platformun daha fazla kullanılmasını sağlayarak geliştiricilerin platform için geliştirme yapmalarını sağlayacaktır.

Tahmin: Corda, Hyperledger, Ethereum ve Quorum’un pazar payını geçerek kurumsal blokzincirinde pazar lideri olacak.

  • Çin ve dijital parası

Uluslararası Ödemeler Bankası’nın (BIS) 2018 yılında 64 merkez bankasına yönelik yaptığı bir anket çoğunluğunun henüz dijital paralarını piyasaya hazır olmamalarına karşın kavram kanıtlama çalışamları yaptıklarını göstermişti. 2019 yılı da birçok merkez bankasının ulusal dijital para çıkarma konusuna eğildikleri bir yıl oldu. Dikkatleri üzerine en çok çeken ülke de pek tabii Çin oldu. Devlet başkanının da blokzinciri ve dijital paraları benimseye yönelik açıklamalarından sonra ülkede bu alan yönelik somut bir adım atılmaması şaşırtıcı olur.

Tahmin: 500 milyondan fazla Çinli vatandaş, 2020 sonuna kadar DCEP (Digital Currency / Electronic Payment) ağına bağlı bir hizmeti kullanacak.

  • Avrupa’daki yükseliş

2020 yılı Avrupa’nın blokzinciri merkezi olarak görüldüğü bir yıl olacak. Her ne kadar ABD şu anda Batı’nın blokzinciri merkezi unvanını elinde bulundursa da Avrupa’da yapılan yatırımlar bu durumun değişebileceğini gösteriyor. Avrupa Birliği de ABD’nin teknoloji konusundaki egemenliğini kırmaya kararlı olduğu için blokzinciri uygulamalarını kolaylaştırıcı teşvikler ve düzenlemeler getirebilir.

Tahmin: 2019 yılında Avrupalı blokzinciri şirketlerine yapılan risk sermayesi yatırımı 700 milyon dolar seviyesindeydi. 2020 yılında bu miktar 900 milyon dolar seviyesine çıkacak.