ABD Gümrük ve Sınır Koruması (CBP) fikri mülkiyet haklarını korumak için blockchain tabanlı bir kavram kanıtlama çalışması yürütüyor.

CBP’nin kendi sitesinde yer alan ifadeye göre Ticari Gümrük İşlemleri Danışma Kurulu (COAC) testlerini bu yıl Ağustos ayının sonundan Eylül’ün sonuna kadar sürdürecek. COAC çalışmalarını Hazine Bakanlığı ve İç Güvenlik Bakanlığı Sekreterlerine bildirecek.

ABD Gümrük ve Sınır Koruması’nın blockchain teknolojisine yönelik yaptığı bu testler fikri mülkiyet haklarına yönelik olacak. Blockchain’in değiştirilemez ve şeffaf yapısı bu verilerin güvenliğini ve doğruluğunu garanti edecek.

Bu gelişme CBP’nin blockchain teknolojisine yönelik ilk çalışması değil. 2018 yılında CBP blockchain tabanlı bir nakliye projesinin canlı testini gerçekleştirmişti. Test edilen bu sistem Gümrük ve SInır Koruması’nın eski uygulaması ve İç Güvenlik Bakanlığı tarafından geliştirilen blockchain tabanlı platformun bir kombinasyonuydu.

CBP’nin Dönüşüm ve İnovasyon Bölümü’nün direktörü Vincent Annunziato, blockchain platformlarının birbirleriyle yeterince uyumlu olmadığını düşünüyor. Testin bir parçası olarak CBP’nin farklı blockchainlerle etkileşime girme konusunda bir standart belirleyebileceğini belirten Annunziato, böylelikle tüm firmalar ve yazılımların gelecekte gümrüklere kolayca bağlanabileceğini söylüyor.