McKinsey analistleri, 2020 yılına geldiğimizde dünya genelinde akıllı şehir sayısının 600’ü aşacağını öngörüyor. Dahası, 2025 yılında bu şehirler dünya gayrisafi hasılasının yüzde 60’ından sorumlu olacak. Akıllı şehirlerin ekonomik kalkınmasında itici gücü dijital teknolojilerin sağlaması beklenirken, Blockchain’in bu alanda sağlayacağı faydalar şimdiden dünyanın farklı yerlerinde meyvesini veriyor.

Dubai

İnsansız araçlardan, kablosuz internet sağlayan banklara kadar pek çok teknolojiyi günlük hayatın bir parçası haline getiren Dubai, 2020 yılında yerel yönetimin doğru stratejileriyle “dünyanın ilk Blockchain tabanlı akıllı megapolü” olma yolunda ilerliyor. Google’dan Amazon’a, Uber’den IBM’e kadar pek çok teknoloji devi, hükümet destekli Akıllı Şehir programında yerini almak için Dubai’ye akın ediyor. Bu program kapsamında tasarlanan 600’e yakın proje arasında dağıtık defterin ithalat – ihracat evraklarında kullanımı da bulunuyor.

İthal ya da ihraç edilen emtianın takibini Blockchain üzerinde yapmayı hedefleyen bu proje, Dubai’nin yurt dışı ticareti için güvenli ve şeffaf bir platform oluşturacak.

Estonya

2007 yılında devletin tüm online servislerini çökerten bir DDoS saldırısı, Estonia’nın dağıtık bir yapıya geçmesine neden olmuştu. Diğer bir deyişle Estonya, Blockchain adı henüz keşfedilmeden önce Blockchain kullanıyordu. 10 yılı aşkın süredir adem-i merkeziyetçi sistemlerle çalışmanın sağladığı bilgi birikimi, ülkede dijital dönüşümün daha sağlıklı gerçekleşmesine önayak oldu.

Örneğin Estonya’nın ulusal sağlık, hukuk, güvenlik ve ticaret sistemlerinde 2012 yılından bu yana dağıtık defter teknolojileri kullanılıyor. Pilot testleri uzun yıllar önce tamamlanan merkezsiz yapılar, bugün Estonya vatandaşları tarafından yaygın olarak kullanılıyor. Örneğin hükümet, tüm vatandaşların kendi kişisel verilerine Blockchain üzerinden erişmesine imkan tanıyor. Bu sayede Estonya halkı, kendi verilerine yetkisiz erişim sağlanmasını önlüyor.

Çin

Tam bin adet akıllı şehir kurup, veri odaklı teknolojilerle vatandaşların yaşam kalitesini artırmak isteyen Çin için Blockchain büyük önem taşıyor. Aynı zamanda finansal teknolojiler (FinTech) alanında da dünyadaki en olgun pazarlardan biri olan Çin, Aralık 2016’da açıklanan 13. Beş Yıllık Kalkınma Planı’nda yapay zeka, makine öğrenimi ve Blockchain araştırmalarına ağırlık vermeyi hedefliyor.

Yetkililer, veri saklama süreçlerini daha verimli hale getirmek amacıyla Blockchain’in kullanım senaryolarını araştırıyor. Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı yetkilisi Li Ming, Çin’in ulusal Blockchain standartlarının tamamlandığını ve yakında duyurulacağını açıkladı. Bunlar arasında veri güvenliği, iş ve uygulama standartları ve diğer doğrulama standartları yer alıyor.

Blockchain’in akıllı şehirlerde kullanım senaryoları hakkında daha detaylı bilgi için Julia Magas’ın Coin Telegraph makalesine göz atabilirsiniz.