Bilgisayar bilimleri alanında çalışan dört araştırmacının imzasını taşıyan “Blockchain Yazılım Geliştiricilerinin Motivasyonlarını, Karşılaştıkları Zorlukları ve İhtiyaçlarını Anlamak” başlıklı araştırmada, açık kaynak yazılımla Blockchain projeleri geliştirmenin zorlukları mercek altına alınıyor.

Blockchain teknolojisi, akıllı sözleşmelerden nesnelerin internetine, tapu kaydından tedarik zincirine, tıbbi veri depolamadan kimlik yönetimine pek çok alanda uygulama potansiyeli sunuyor. GitHub’da bugün yer alan 6 bini aşkın Blockchain yazılım projesine karşın, bu projeleri ve geliştiricileri derinlemesine inceleyen çok az yazılım mühendisliği araştırması bulunuyor.

Blockchain yazılım projeleri hızla artarken, projelerin arkasında yatan geliştiricilerin amacı, motivasyonu, karşılaştıkları zorluklar ve ihtiyaçları perde arkasında kalıyor. Amiangshu Bosu, Anindya Iqbal, Rifat Shahriyar ve Partha Chakroborty imzasıyla hazırlanan “Blockchain Yazılım Geliştiricilerinin Motivasyonlarını, Karşılaştıkları Zorlukları ve İhtiyaçlarını Anlamak” başlıklı araştırmada bu sorulara yanıt aranıyor. Araştırma ayrıca Blockchain yazılımı geliştirmenin diğer yazılım geliştirme süreçlerinden nasıl farklılaştığını inceliyor.

GitHub kütüphanesinde yer alan 145 popüler Blockchain yazılım projesini irdeleyerek, 1.604 aktif Blockchain geliştiricisine ulaşan araştırma ekibi, bu geliştiricilerin 156 tanesinden uygun dönüşler aldı ve bu raporu hazırladı.

Araştırma sonuçlarına göre, Blockchain yazılım geliştiricilerin büyük çoğunluğu daha önce Blockchain harici geliştirme projelerinde deneyim sahibi ve yine birçoğunun ana motivasyonu merkezi olmayan bir finans sistemi kurmak. Blockchain yazılım projeleri genel olarak açık kaynak yazılımlarla yapılsa da, Blockchain’de güvenlik ve güvenilirlik büyük önem taşıdığı için geliştirme sürecinde farklılıklar görülüyor.

Yüksek arıza maliyeti, merkezi ve uzlaşmacı olmayan bir ortam, teknolojik karmaşıklık ve yayınlama sonrası yazılımı güncellemenin zorluğu gibi unsurlar hem diğer yazılım geliştirme projelerine göre farkları hem de geliştiricilerin karşılaştığı temel zorlukları oluşturuyor.

Standart yazılım geliştirme araçları, Blockchain üzerinde yapılan geliştirmeler için yetersiz kalıyor ve ekosistem daha yeni araçlara ihtiyaç duyuyor.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.