Blockchain girişimi Ripple tarafından bir süre önce başlatılan bankalar arası ödeme altyapısı xRapid’in ilk sonuçları umut veriyor.

Dağıtık defter teknolojileri üzerine odaklanan teknoloji girişimi Ripple, Blockchain altyapısıyla çalışan kripto para birimi XRP’nin bankalar arası transferlerde kullanıldığı pilot projelere bir süre önce start vermişti. Bugün ilk sonuçlar ortaya çıktı ve rakamlar hiç de yabana atılır gibi değil. İşlemlerde XRP kullanan banka ve finans kuruluşları, masraflarda kayda değer tasarruflar elde ederken, işlem sürelerinde de büyük ölçüde azalma gözlemledi.

Ripple Ürün Yöneticisi Asheesh Birla’nın CoinDesk’e yaptığı açıklamada, yedi ayrı pilot projenin incelendiği ve sonuçların her birinde olumlu rakamlar içerdiği belirtiliyor. Ripple genel ortalamada yüzde 40 ile yüzde 70 arasında maliyet tasarrufu elde edildiğini kaydediyor. Ayrıca standart bankacılık süreçlerinde birkaç güne kadar uzayabilen bankalar arası transferler, XRP altyapısıyla birkaç dakikada hallediliyor.

Dahası, finansal işlem uçtan uca uca birkaç dakika sürse de, XRP defteri ilgilendiren kısım sadece saniyeler içinde tamamlanıyor. İşlemin nazaran uzun süren bölümü, bankalar arasında kullanılan standart para biriminin XRP’ye ve tam tersi şekilde dönüştürülmesi oluyor.

Ripple, Blockchain dönüşümünde temkinli davranıyor

Ripple için bir sonraki adımda pilot projelerin başarısını itici güç olarak kullanım, çözümü bir ürün olarak ölçeklendirmek var. Ancak Blockchain projelerinin büyük ölçekli kullanımları henüz finans dünyasının alışık olmadığı bir durum olduğu için, bu konuda net bir tarih verilmiyor.

Birla, konu finans süreçleri olunca Silikon Vadisi’ndeki esnekliği beklemenin yanlış olacağını belirtiyor ve ekliyor: Bankalarda ‘dene ve boz’ taktiğini kullanamazsınız. Güvenlik açısından son derece güçlü bir altyapıyla ilerlemeniz gerekiyor. Dahası, uymanız gereken yasal mevzuatlar var. Bu nedenle biz kendi hızımızda pilot projeler yapmaya devam edeceğiz. Bir sonraki adımda ise aynı müşterilerle pilot çalışmalardan üretime doğru geçiş sağlamayı hedefliyoruz.