Her yeni teknolojinin faydaları genelde ilgili çözümleri sunanlar tarafından aktarılır. Elbette, sektörün içinden yorumlar da yok değil…

Müşteri ilişkileri yönetimi, kurumsal kaynak planlama, bulut bilişim ve daha fazlası. Bu teknolojilerin faydaları çoğunlukla, ilgili ürün ya da çözümleri sunan, kurulumunu yapan veya satanlar tarafından anlatıldı. Yani teknoloji sektörü tarafından. Mevcut tabloya baktığımızda Blockchain için de benzer bir yorum yapmak mümkün. Ancak Austin, ABD’de görev yapan Dr. Eldor Brish gibi, faydaları sektörün içinden aktaran isimler de yok değil.

Tech Bullion’da yayınlanan “How Blockchain Systems Could Revolutionize Healthcare for Professionals Like Dr. Eldor Brish” başlıklı yazı, bir sağlık uzmanının gözünden Blockchain’i anlattığı için önemli. Dr. Brish, görüşlerini aktarırken hastane içindeki işleyişe ve veri trafiğine dikkat çekmiş. Sağlık sektörünün çevrimiçi veritabanlarına bağımlı olduğunu kaydeden Dr. Brish, bu nedene karşılaşılan siber saldırılara da değiniyor.

Siber saldırı kaynaklı kayıplar hafifletilebilir

Hastane prosedürlerinden hasta dosyalarına kadar her şeyin erişimin sorun olmadığı bir yerde tutulması gerektiğini kaydeden Dr. Brish, bu durumun siber güvenlik önlemleri ne kadar yüksek olursa olsun bir risk taşıdığına vurgu yapıyor. Yaşanacak bir siber saldırı ve ele geçirilecek hasta verilerinin büyük işletmeleri dahi yok olmaya götüren büyük kayıplarla sonuçlanabileceğine işaret eden Dr. Brish, Blockchain’in merkezi olmayan yapısının daha güvenilir ve kullanışlı olduğundan söz ediyor.

Dr. Brish’in bahsettiği bir diğer konu ise dolandırıcılık. ABD’de, 2016 yılında yaşanan Medicare vakasına atıf yapan Dr. Brish, bu olayın ABD yönetimine 30 milyon dolarlık zarar verdiğine dikkat çekiyor. “Blockchain bu zararı tamamen gideremeyebilir, ama siber saldırı sonucu verilerin ele geçirilmesini büyük ölçüde önler.” yorumunu yapan Dr. Brish, akıllı sözleşmelerin sağlık süreçlerinde kullanılmasının pek çok avantaj sağlayacağını ifade ediyor.

Araştırma projeleri daha güvenilir hale gelir

Dr. Eldor Brish’in akıllı sözleşme vurgusu kendini araştırma projelerinde gösteriyor. Dr. Brish, bu yöntemle kağıt bazlı sistemlere ihtiyaç kalmayacağını belirtirken potansiyel etkinin daha yüksek olduğuna da değiniyor. Dr. Brish’e göre akıllı sözleşmeler klinik araştırmalar başta olmak üzere hasta çalışmalarının optimizasyonu, ilaç testleri için geri bildirim süreçlerinin hızlandırılması gibi alanlar için son derece ideal.

İdari süreçlerde hızlanma ve maliyetlerde düşüş

Dr. Brish, ABD’nin, dünyanın en pahalı sağlık sistemlerinden birine ev sahipliği yaptığının bir sır olmadığını da kaydediyor. Ücretlerin, genellikle hastaların ihtiyaç duyduğu uzmanlara yönelik olduğunu, ancak göz ardı edilen yönetim hizmeti, faturalandırma ücreti gibi pek çok öğe bulunduğunu belirtiyor. Dr. Brish’e göre Blockchain’in bunları azaltma ya da ortadan kaldırma potansiyeli var.

Dr. Brish, hastaneler ve sigorta sektörü arasındaki etkileşimi ise Blockchain’in bir başka kullanım alanı olarak niteliyor. Bu yapının süreçleri hızlandırma ve basitleştirme özelliğine sahip olduğuna işaret eden Dr. Brish, böylece hastaların sağlık harcamalarında da önemli bir düşüş yaşanabileceğini kaydediyor.