Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu, Blockchain’in küresel tedarik zincirinde daha etkin kullanılması için bir çalışma başlattı.

Blockchain’in tedarik zinciri operasyonlarında kullanımına dair çeşitli özel girişimlerle daha önce karşılaşılmıştı. Ancak Birleşmiş Milletler bünyesinde yürütülen bir çalışma, bu teknolojinin potansiyelinin çok daha geniş kesimlere ulaşmasını sağlayabilir.

Potansiyeli tespit etmek ve akıllı sözleşmelerin uluslararası ticaretteki rolünü belirlemek amacıyla kurum bünyesindeki Avrupa Ekonomik Komisyonu tarafından yayımlanan bir whitepaper, standartların geliştirilmesi için kapsamlı bir ön hazırlık olma niteliği taşıyor.

UN/CEFACT (United Nations Centre for Trade Facilitation and Electronic Business) bünyesinde koordine edilen çalışma, akıllı sözleşmeler, elektronik noter hizmetleri ve süreç koordinasyonunu kapsıyor.

Tedarik zinciri endüstrisinde sigorta, faturalama, sevkiyat gibi süreçlerin kağıt ortamından çıkartılmasını içeren uygulamalara dikkat çekilen whitepaper’da, bu aşamaların Blockchain tabanlı bir sistemde veri blokları üzerinden çok daha etkili bir şekilde iletilebileceği vurgulanıyor.

Bununla birlikte Blockchain teknolojisinin, BM/CEFACT standartlarının her zaman desteklediği birlikte çalışabilirlik problemini çözemediğine değinilen makalede, güven seviyesinin eşitliğinin kritik olduğundan bahsediliyor.

Kripto paralar, nesnelerin interneti, dağıtık defter uygulamaları, kıtalararası birlikte çalışabilirlik gibi alt başlıkları içeren doküman 20 sayfadan oluşuyor. Konu hakkında görüşlerin alınması için herkese açık şekilde paylaşılan doküman için belirlenen son görüş bildirme tarihi ise 21 Temmuz 2018. İlgili dokümanları incelemek ve görüş bildirmek için bu linki kullanabilirsiniz.