Juniper Research tarafından yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, sınırlar arası mutabakat işlemlerinin Blockchain’e taşınması mevcut masrafları %11 oranında düşürüyor. Takvimler 2030 yılını gösterdiğinde, bankalar bu yolla yılda 27 milyar dolar tasarruf edecek.

Juniper Research’ün yeni araştırması, Blockchain teknolojisiyle çalışmaya başlayan bankaların sınır ötesi ödeme işlemlerinde 2030 yılı sonuna kadar 27 milyar dolardan fazla tasarruf etmelerini sağlayacağını ortaya koydu. Ayrıca, Blockchain üzerinde gerçekleşen her bir işlem başına yüzde 11’den fazla maliyet tasarrufu elde edilecek.

Blockchain otomasyonu, tasarrufu beraberinde getiriyor

“Blockchain’in Geleceği: Dikeyde Kilit Fırsatlar ve Kurulum Stratejileri 2018 – 2030” başlıklı araştırmaya göre, Blockchain’i kendi süreçlerine entegre eden bankalar sadece ödeme işleme ve mutabakatta değil, hazine işlemleri ve yasal mevzuata uygunlukta da giderlerini kayda değer oranda düşürme fırsatı yakalayacak. Araştırma, özellikle yasal uyumluluk söz konusu olduğunda, bir kişinin dijital kimliğini doğrulamak için Blockchain’in kullanımıyla kimlik ve kara para aklama kontrollerinin otomasyona alınması sonucunda birkaç yıl içinde mevcut maliyetlerin yüzde 50’sine kadar tasarruf edileceğini öne sürüyor.

Eski sistemler, Blockchain’in hızını kesiyor

Blockchain’in sahip olduğu potansiyelin geç filizlenmesine neden olacak unsurların başında ise bankalarda kullanılan eski sistemler geliyor. Blockchain tabanlı servislerin, bu tür eski sistemlerle eş zamanlı kullanılması sonucunda tasarruf artışı daha yavaş gerçekleşecek. Öyle ki, Juniper Research 2024 yılına kadar yıllık toplam tasarruf hacminin 1 milyar dolara ulaşmasını beklemiyor.

Araştırma hakkında detaylı bilgiyi buradan alabilirsiniz.