Barındırdığı potansiyel ile dikkat çekici bir teknoloji olan Blockchain gelecekte hangi alanlarda ve sektörlerde hizmet verebilir?

Blockchain genellikle Bitcoin ve diğer kripto paraların ardında yatan teknoloji olmasıyla ünlüdür ama, birçok insan Blockchain’in bundan daha fazlası olduğuna inanıyor. Blockchain sahip olduğu potansiyel ile birlikte tüm sektörleri değiştirebilecek bir güce sahip.

Dağıtık defterin kripto para harici kullanım durumlarını değerlendiren Shelly Palmer, bu teknolojinin potansiyelini ortaya çıkaran altı vaka örneği veriyor:

1 – Akıllı Sözleşmeler

Akıllı sözleşmeler ticari işlemlerin kurallarını otomatik bir şekilde kontrol edebilir ve bu işlemleri doğrulayarak tamamlanmasına yardımcı olabilir. Bazı durumlarda ise tarafların yükümlülüklerini yerine getirebilir. Akıllı sözleşmeler kendi kendine çalışabilen programlar olduğu için verimliliği yükseltirken, maliyetleri düşürür.
Slock.it gibi firmalar elektrikli araç şarj istasyonlarını kiralamak için yapılan ödemelerin otomatikleştirilmesi için akıllı sözleşmeler kullanıyor. Fizzy uçuş rötarlarını bu sayede izliyor ve uçaklar iki saatten fazla rötar yaptığında, yolculara bilet paralarını otomatik olarak iade ediyor.

2- Tokenlaştırma

Tokenlaştırma sayesinde dijital tokenlar oluşturarak, bir varlığın mülkiyetini parçalara bölmek mümkün. Her bir token varlık üzerindeki mülkiyet yüzdesini temsil ederken, Blockchain kullanımı mülkiyetin kanıtını değiştirilmez kılar. Pratikte düşünüldüğünde bu sistem hem fiziksel hem de dijital varlıklar için kullanılabilir.

3 – Sahte ürünleri ortadan kaldırma

Blockchain’ler kalıcı ve değiştirilemez muhasebeler olduğu için, varlıkların mülkiyet zincirini tanımlamak ve izlemek kolaydır. Seri numaralarının veya diğer ürün kimlik bilgilerinin bir Blockchain üzerinde depolanması, tarafların (üreticiler, distribütörler, perakendeciler ve tüketiciler) söz konusu öğenin gerçek olduğunu doğrulamasına olanak tanır.

Dünyanın en büyük elmas üreticisi De Beers, her kayıtlı elmas için değişmez, kalıcı bir dijital kayıt oluşturmak ve “kanlı” elmasları azaltmak için Blockchain teknolojisinden yararlanıyor.

4 – Tedarik zincirini daha iyi hale getirmek

Üretim bileşenleri ve süreçleri belirlendikten sonra, bu bilgileri bir Blockchain üzerinde depolamak, hammaddeden ticari ürüne kadar olan sürecin tamamen izlenmesi ve analiz edilmesini sağlayabilir.

Dünyanın en büyük nakliye şirketi olan Maersk, kargo gemilerini izlemek için Blockchain kullanıyor.

5 – Dijital İkizler

Bir dijital ikiz, fiziksel bir varlığın sanal bir temsili olarak geçer. Sensör verileri, yapay zeka ve insan girdisi sayesinde, dijital ikizler gerçek dünyadaki meslektaşlarını yansıtarak, eğitim, bakım, simülasyon ve daha birçok farklı alanlarda kullanılabilirler.

GE şirketi rüzgar santrallerini optimize etmek için dijital ikizleri kullanıyor ve bu sayede enerji üretiminde yıllık yüzde 20’ye varan bir artış sağlıyor.

6 – Şifreli Mesajlaşma

Uçtan uca şifreleme için WhatsApp dahil olmak üzere birçok geleneksel çözüm bulunuyor ama, blockchain ademi merkeziyetçiliği artıran yeni bir yaklaşıma ilham vermiş durumda. Blockchain sayesinde mesajlar anonim hale getirilebilir (IP adresleri bile maskelenebilir). İşler genellikle yerel olarak yapılacağı için de, özel kullanıcı verisi diğer tarafa asla aktarılmaz.

Matrix, Crypviser ve ADAMANT’ın da dahil olduğu birkaç kuruluş, Blockchain destekli şifreli mesajlaşma teknolojisi üzerinde çalışıyor.