Blockchain teknolojisi birçok uzman tarafından ‘yavaş’ olarak görülse de, Forbes’ta yayımlanan Andrew Rossow imzalı makale Blockchain’in interneti verimli hale getirme potansiyeli üzerinde duruyor.

Blockchain teknolojisinin evrim süreci bizlere çevirmeli interneti hatırlatıyor. Bu teknoloji üzerinde çalışan, çalışmayı düşünen veya çalışmayı bırakmış birçok şirketin ortak olarak belirttiği bir görüş bulunuyor: Blockchain teknolojisi çok yavaş.

Neden mi? Çünkü sahne arkasında birçok kripto para transferinin gerçekleşmesi dakikalar, hatta saatler sürebiliyor.

Blockchain teknolojisi işlem hızı konusunda bazı sıkıntılar çekiyor olsa da, internet üzerindeki birçok aktivitede hız ve verimlilik artırma potansiyeline sahip. Bu potansiyelle beraber, internet altyapısının daha hızlı ve akıllıca büyümesine olarak sağlayabilir. Hatta içerik dağıtım ağları aracılıyla (CDN) maliyetleri bile düşürebilir.

Hız için içerik dağıtımını merkezden uzaklaştırmak gerekiyor

Şu sıralar dünyadaki milyonlarca insanın en büyük hobisi olan eSpor dünyasındaki dönüşümü buna örnek gösterebiliriz. Bir eSpor platformuna bağlı her oyuncu, UNIKRN, Bountie, ve Enjin gibi benzer fikirli platformlarda olduğu gibi, içeriklerini platform sağlayıcısından indirmek zorundaydı. Bu durum, özellikle video içeriği akış halindeyken çok fazla bant genişliği kullandığı için, son derece verimsiz bir süreçti.

eSporu pek çok açıdan adem-i merkeziyetçi hale getirmek için teknolojisini geliştirenlerden biri de Play2Live. Bu teknolojiyi uygulayarak, eSpor veya oyunla ilgili alanlarda nasıl işlediğine dair kilit yönleri öğrenmek hayati önem taşıyor.

Yapay zekayı ele aldığımızda; makine öğrenimi araçlarını uygulamak, bir kullanıcı veya oyuncunun hangi işlemleri gerçekleştirdiğini ve hangi araçları kullandığını tanımlamaya yardımcı olacaktır. Play2Live gibi bir şirket bu olası özellikleri optimize etmek için yapay sinir ağı teknolojisini kullanabilirse, eSpor oyunculuğu daha gelişmiş, gerçekçi ve verimli hale gelecektir.

Blockchain teknolojisini kullanan bir siber güvenlik ağı olan Gladius yine güzel bir örnek olarak karşımıza çıkıyor. Gladius içerik dağıtımını adem-i merkeziyetçi hale getirmek için Blockchain teknolojisinden yararlanıyor. Bu sayede internet hızları ve bant genişliğini artırırken, aynı zamanda bağlı sistemleri olası DDoS saldırılarına karşı koruyor.

Bu internetin yeni çağı diyebiliriz. İnsanlar artık internette geçirdikleri vakit için bir karşılık bekliyorlar. Cambridge Analytica skandalının ardından, şirketler kullanıcılarına daha çok odaklanmalı, onların veri ve aktivitelerinin güvenliğini mümkün olacak en iyi yolla korunmasını sağlamalılar.

Makalenin tamamını buradan okuyabilirsiniz.