Blockchain ve kripto paralar her geçen gün kullanım ölçeklerini genişletiyor. Bu kullanım alanlarından biriyse sınır ötesi ödemeler olarak göze çarpıyor.

Faisal Khan’ın Medium’da yayınladığı makaleye göre, Blockchain’in sınır ötesi ödemelerde diğer tüm geleneksel yöntemlere oranla büyük avantajları bulunuyor.

“Bir banka veya Western Union gibi uluslararası para gönderme sistemleriyle ailenize veya arkadaşlarınıza para yollamanın ne kadar pahalı, hantal ve konforsuz olduğunu biliyorsunuz.” diyerek söze başlıyor Faisal Khan.

Blockchain artık SWIFT ve diğer sistemlerin yerini alıyor

Yazara göre FinTech ve Blockchain patlamadan önce durum tam olarak bu şekildeydi. Bu iki teknoloji sayesinde düşük transfer ücretleri, rekabetçi fiyat ve döviz kurları mümkün hale geldi. Khan’a göre Transferwise 48’den fazla ülkede verdiği destekle önemli bir uygulama olarak göze çarpıyor. Bir başka uygulama ise PayPay benzeri özellikleriyle öne çıkan ve 132 ülkeye para gönderebilen XOOM.

Uluslararası işlemlerde SWIFT yıllarca büyük işler başarmış olsa da, artık yerini Blockchain’e bırakıyor. Sınır ötesi mevduatların büyümesi ve ihtiyacın artması mevcut sistemin eksiklerini gözler önüne serdi. Sistemin eksiklikleri kullanıcıları yepyeni yollar keşfetmeye sevk etti. Bu noktada kripto paralar ve özellikle Ripple ile Stellar parlıyor.

Ripple kripto para pazarının en büyük üçünü para birimidir ve bankacılık sektöründe para transferlerini kolaylaştırmak için kurumsal düzeyde bir yazılım çözümü olarak tasarlanmıştır. RippleNet temelde para göndermek ve almak için Interprested Protokolü (ILP) kullanan küresel bankalar ve finans kurumlarının merkezi olmayan bir ağıdır.

RippleNet hakkında daha fazla bilgi ve makalenin devamına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.