Son yılların ve yakın geleceğin iki önemli teknolojisi kuşkusuz Blockchain ve yapay zeka. Peki bu ikilinin bileşiminden nasıl bir sihir ortaya çıkabilir?

Gerek teknoloji dünyasından isimler gerekse farklı sektörlerden fikir liderlerine yakın geleceğe yön verecek teknolojilerini sorduğunuzda alacağınız yanıtlarda Blockchain ve yapay zekanın öncelikli olduğunu görebiliriz. Bunun bir sonraki adımı ise kuşkusuz bu iki teknolojinin bileşiminden ortaya çıkarılabilecek inovasyon örnekleri olacak.

LinkedIn’de konuyla ilgili bir makale kaleme alan fikir önderlerinden Ronald van Loon, “Blockchain Potential to Transform Artificial Intelligence” başlıklı makalesinde tam da bu konuyu ele alıyor. Yalnıza LinkedIn profilinde 100’ün üzerinde yapay zeka odaklı makalesi bulunan Ronald van Loon, bu makalesinde Blockchain destekli yapay zeka geliştirme çalışmalarından örnekler aktarıyor. Blockchain geliştiricilerinin, özellikle dağıtık defter teknolojisinin yapay zekâdaki yeni nesil gelişmeleri test etmek için mükemmel bir platform olarak nitelediğini kaydeden van Loon, yapay zeka için Blockchain tabanlı bir veritabanının yeni, güvenli ve şeffaf bir ortam sunduğunu belirtiyor ve ekliyor: Bu, gelecekte harika şeyler elde etmek için yüksek bir potansiyel sunuyor…

Yapay zeka ve Blockchain arasındaki benzerlikler

Ronald van Loon’un yazısında dikkat çektiği konulardan biri yapay zeka ve Blockchain’in benzer modeller üzerinde çalışması. Blockchain’in karmaşık algoritmaları çözmek için merkezi olmayan, bununla birlikte en iyi çözümü arayan bir teknoloji olduğunu kaydeden van Loon, yapay zekanın da tüm olası alternatifleri değerlendirerek içlerinden en iyiyi seçtiğini ifade ediyor. Ronald van Loon, Blockchain’in bu noktada merkezi olmayan yapısıyla süreci daha hızlı hale getirmesinin de önemli bir avantaj olduğunu sözlerine ekliyor.

Blockchain yapay zeka için ek güvenlik sağlıyor

Ronald van Loon’un dikkat çektiği bir başka konu ise siber güvenlik. Yapay zekanın tek bir merkezi işlemci üzerinden çalışması durumunda bilgisayar korsanlarının hedefi haline geldiğini ifade eden van Loon, Blockchain’in ağdaki düğümlerin çoğunluğu tarafından doğrulanma ihtiyacının ek güvenlik sağladığını kaydediyor. Bununla birlikte yine de mutlak güvenliğin söz konusu olmadığını belirten van Loon, böyle bir sistemi manipüle etmenin ve kırmanın çok daha zor olduğunu ifade ediyor.

Blockchain yapay zekayı nasıl dönüştürecek?

Yapay zekadaki gelişmelerin, çok sayıda kaynaktan gelen verilerin kullanılabilirliğine güvenmekle gerçekleştiğine vurgu yapan Ronald van Loon, Google ve Facebook gibi şirketler ile telekomünikasyon şirketlerinin yapay zeka uygulamalarını test etmek için büyük ver kaynaklarına sahip olduğunu, ancak bu verilerin dışa açık olmadığına dikkat çekiyor. Bu ulaşılamama sorununun Blockchain temelli, dağıtık defter teknolojisi ile çözülebileceğini savunan van Loon, ilgili veritabanının ağ üzerindeki tüm düğümler için kullanılabilir hale gelebileceğini sözlerine ekliyor.

Modern yapay zekaya geçiş

Ronald van Loon’un dikkat çektiği bir başka konu da yapay zekanın, tıpkı bir inşaatın çeşitli malzemelere ve çeliğe bağımlı olması gibi veriye olan bağımlılığı. Özellikle alternatif çözümleri test etmek için daha fazla veriye ihtiyaç duyulduğunu kaydeden van Loon, burada Makine Öğrenmesi (Machine Learning) kavramından bahsediyor. Makine Öğrenmesi yönteminin çeşitli hipotezleri sürekli olarak test etme, yanlış cevapları reddetme üzerinden anlamlandırmayı temsil ettiğini belirtiyor. Makinelerin henüz insan sezgisinden oldukça uzak olduğunu ifade eden van Loon, benzer bir seviyeye yaklaşabilmek için milyonlarca işleme ait verileri birkaç yıl boyunca test etmesi gerektiğini sözlerine ekliyor.

Bunu, yapay zekanın gelişiminde en önemli sınırlayıcı faktörlerden biri olarak tanımlayan Ronald van Loon, Blockchain’i, merkezi olmayan ve kullanıcılar ile operatörler arasında serbest bilgi alışverişine izin veren yapısından hareketle, yapay zekayı gerçek anlamda sıçratabilecek bir platform olarak tanımlıyor.

İlgili yazının orijinal tam metnine bu linkten ulaşabilirsiniz.