Bitcoin’in arkasındaki teknoloji olan Blockchain, aracısız yapısı, bütünlük, saydamlık ve güveni artırma yeteneğinden dolayı küresel ekonomiyi dönüştürme potansiyeline sahip olarak görülüyor.

Blockchain teknolojisinin önemli özellikleri var, bunlardan bazıları; aracısızlık, değiştirilemezlik, bilgileri baştan sona güvenli bir şekilde saklamak, bilgi bütünlüğü sunmak ve bütün paydaşların aynı bilgilere ulaşabileceği bir teknolojidir. Aracısız ve değiştirilemez yapısı blockchain teknolojisini daha da kıymetli hale getirmektedir. Bu özellikleri ile beraber bütün sektörleri ve iş yapış şekillerini değiştirmeye aday yıkıcı bir teknolojidir. Blockchain’in Bitcoin ile başlayan yolculuğuna artık Bitcoin olmadan devam ediyor ve faydaları artık finans dünyasının ötesinde, güvenin gerekli olduğu eğitim dahil olmak üzere diğer endüstrilere gidiyor

Rachael Hartley’in yazdığı ve Education Technology tarafından yayınlanan sizler için derledik.

Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Konseyi tarafından hazırlanan “Eğitimde Blockchain, teknolojinin ve Avrupa içindeki potansiyel uygulamaları” raporu keşifsel bir incelemedir. Eğitim alanında bu teknolojinin ne kadar ciddiye alındığını gösterir.

Dijital diplomadan daha fazlası

İstihdamın giderek bozulan doğası, kariyer yollarının zorlaşması ve disiplinler arasında yetkinlikler farklılaştıkça daha fazla yeterliliğin gerekli olduğu anlamına gelir. Bir rol için başvurabilmek için genellikle yeterlilikler zorunludur ve artan talep ile, adayın verdiği eğitim bilgilerinin de dürüstlüğü önemli bir soru işareti olmaktadır. Bununla birlikte, blockchain eğitim sektörü için bir kanıt omurgası olma yeteneğine sahiptir, bu da işverenlere bir adayın özgeçmişinin doğru olup olmadığını belirlemek için gerekli bilgileri verir.

ABD’de, MIT blockchain teknolojisiyle ezber bozmaya başladı. Geçen yaz, bir pilot programın bir parçası olarak, 100’den fazla mezun, geleneksel kağıt tabanlı formatın yanı sıra bir uygulama aracılığıyla diplomalarını dijital formatta alabiliyordu. Her zaman gelenek için bir yer olacak olmasına rağmen, uygulama aracılığıyla verilen ve Blockcerts Cüzdan adı verilen sertifikalar, mezunların diplomalarının doğrulanabilir ve değiştirilemez dijital versiyonunu potansiyel işverenlerle ve diğer kurumlarla güvenli bir şekilde paylaşmalarını sağlar. Portal, işlem kimliğini (dijital kaydın blok taşına ne zaman eklendiğini belirleyerek), anahtarları doğruladığını ve kayıt eklendikten sonra hiçbir şeyin değiştirilmediğini doğrulamak için dijital defteri kullanır. Her sertifika veya diploma, blockchain ağında bir işlem olarak kaydedildiğinden, değiştirilmesini veya sahtekarlığı önler.

Üniversitelerin dijital kimlik bilgilerini blockchain veya    gibi akademik kayıtların anlık olarak doğrulanmasını sağlayan yeni eğitim şirketleri aracılığıyla ortaya çıkaran daha birçok örnek var. Aslında, University College London, bazı kurslar için derece sertifikaları vermek için Gradbase’i kullanıyor. Öğrencinin veya kalifikasyonun sahibi, CV ve LinkedIn profillerine ekleyebileceği bir QR kodu alır. İşverenler, eğitimsel kimlik bilgilerinin gerçekliğini kolayca doğrulayabilirler.

Şirketler ve çalışanlar için büyük bir sorun olan eğitim geçmişinin belgelenmesi ve belgelenen içeriğin doğruluğu konusu Blockchain ile beraber bir sorun olmaktan çıkacaktır. Böylelikle insan kaynakları başta olmak üzere bir çok departman için yenilikçi çözümler ortaya çıkacaktır.

Akıllı öğrenme

Yaşam boyu öğrenme günümüzde her zamankinden önemli. Çalışanların becerilerini geliştirmeye sürekli ihtiyaç duyduklarından, eğitim sistemleri ve işe alım süreçlerinin, farklı taleplere uyum sağlamak için daha verimli ve sürükleyici olması gerektiğinden, her zamankinden daha önemli. Bu yüzden blockchain teknolojisinin eğitim sektöründe büyük bir potansiyeli var. Blockchain ile beraber çalışanlar, ömürleri boyunca elde ettikleri resmi nitelikler, deneyimler, beceriler ve yetkinliklerinden oluşan güvenli ve doğrulanabilir bir dijital kayıt oluşturmasına izin verebilir. Buna ek olarak, akıllı bir sözleşme kullanarak, blockchain uygulamaları öğrencilere, önceki başarılara veya başarısızlıklara ve başarılara dayalı olarak önerilen içerik ve derslere esnek erişim sunarak, bireysel eğitimleri üzerinde daha fazla kontrol sahibi olma yeteneği sağlayabilir.

Blockchain hala gelişmekte olan bir teknoloji ancak biz zaten gerçek dünyada faydalarını görülmeye başlandı. Eğitim, farklı sistemlerin öğrencileri yarının işlerine hazırlamak için adapte olması gereken çok yönlü bir sektördür. Bir öğrencinin akademik geçmişini çalışma hayatından önce ve sırasında kaydeden bir delil kanıt sistemine sahip olmak, yalnızca sahtekârlıkla mücadele etmek için değil, aynı zamanda yeni nesil öğrenmeyle ilgili sorunların üstesinden gelmek için de yardımcı olabilir.

Sonuç olarak blockchain, insanlara eğitim yollarını ve başarılı bir gelecek için kariyerler hedefleri belirleme konusunda en iyi şansı sunma potansiyeline sahiptir.

Ferhat Yalçın
Founder at Tomorrow