Netmarble EMEA CEO’su Barış Özistek‘in Digital Age’de yayınlanan makalesini sizlere aktarıyoruz.

Blockchain’in pek çok endüstriyi kökünden değiştireceği aşikâr. Oyun sektörü de blockchain tehdidi altında demek henüz doğru değil fakat bunun değişmesi kaçınılmaz.

Blockchain teknolojisinin bitcoin ile çıkış yaptığı düşünülürse en çok etkilenecek sektörlerin başında bankacılığın gelmesi şaşırtıcı olmaz tabii ki. Etkilenmek dendiğinde genelde negatif algılanıyor. Bankacılık yıkılacak, yeni teknoloji girişimleri geleneksel bankaların yerini alacak sanılıyor. Böyle olmak zorunda değil. Blockchain teknolojisini sistemlerine entegre ederek maliyetlerini düşüren, müşterilerinin zihninde güven algısını artıran bankaların rekabette avantaj yarattığına da şahit olabiliriz. Ripple gibi çözümler bankalar arası işlemlerde kullanılmaya başlandı bile.

Finans teknolojileri ile bankacılığı birbirinden ayrı tutmak gerekli. Kullanıcılar ya da kurumlar arasına giren geleneksel teknolojilerin yerini blockchain tabanlı çözümler çok daha rahat ve hızlı şekilde alabilir. Örneğin, internette sıklıkla görebileceğiniz grafik Visa’nın saniyede 24 bin işlem yaptığı, fakat bitcoin’in saniyede yedi işlem yapabildiğini söylüyor. Kullanıcı için ise önemli olan, bir işlemin ne kadar zamanda tamamlandığı. Şu an MenaPay gibi blockchain tabanlı ödeme sistemleri geleneksel kredi kartı çözümlerinden iki kat ve hatta zaman zaman daha fazla hızlı işlem yapıyor. Sağlık kayıtlarınızın güvenli şekilde blockchain üzerinde tutulması, bu verilerin gerçek değerini ortaya çıkaracağı gibi bu verilere ihtiyaç duyan sektör oyuncularını değişmeye zorlayabilir. Hukuk alanında da köklü değişimler yaratacağına inanıyorum. Bugün bir imzanın doğru olduğunun ispatı için bile üçüncü bir otoriteye, notere ihtiyaç var. Bu kadar ilkel sistemin blockchain gibi teknolojiler ile yıkılacağı görmek çok da zor ve uç bir öngörü olmasa gerek.

Peki oyun?

Oyun sektörü de blockchain tehdidi altında demek henüz doğru değil fakat değişmesi kaçınılmaz. Oyunların gelmiş olduğu ileri düzey ile birlikte bir oyuncunun çok uzun emek ve zaman harcayarak sahip olduğu sanal karakterleri ve ekipmanları büyük bir maddi değere sahip. Bu değerlerin saklanması ya da başka oyuncularla takas edilmesi blockchain üzerinde oluşturulmuş güvenli sistemlerle gerçekleşebilir.

Dijital oyunların birinci kuralı eğlenceli olmasıdır. Dolayısıyla blockchain tabanlı, sanal ekipmanların güvenli takasının yapılabildiği oyunlar sektörü baştan aşağı değiştirir diyemeyiz. Oyuncular öncelikle arkadaşlarıyla birlikte oynadığı, eğlenceli oyunları tercih edecektir. Fakat bu tip güvenli sistemleri entegre eden oyun firmaları ciddi farklar yaratabilir.

Aslında bütün bu sektörlerin başına politika ve siyaseti koymak isterdim. En büyük güven erozyonu dünyada siyaset alanında yaşanıyor. Blockchain tabanlı sistemler teknik olarak oyların güvenliğini sağlar ama güven erozyonunu bugün çözemez. Blockchain teknolojisinin farklı alanlarda kullanılması, kendini ispat etmesi ve toplum tarafından anlaşılması ve kabul görmesi sonrasında siyaset dünyasına çözüm oluşturabilir.