Bitcoin ve diğer kripto paralara karşı sert tutumuna rağmen, Çin Hükümeti yolsuzlukla mücadele edebilmek için Blockchain teknolojisinden yararlanma kararı aldı.

Çin hükümeti son zamanlarda Blockchain teknolojisini benimsemek için önemli çalışmalar yürütüyor. Aslına bakılırsa bu teknoloji artık Çin Başkanı’nın imzasını taşıyan ulusal bir programın bir parçası haline geldi. Şimdiyse Blockchain’in yolsuzlukla savaşmak için kullanılması gündemde.

Ülkenin kurumsal ve kamu fonlarını sahte faturalarla zimmetlerine geçirenlerle savaşmak için Blockchain teknolojisinden yararlanılacak. Ama Çin’in faturalandırma sistemi için getirmek istediği çözüme geçmeden önce, mal ve hizmetler için satın alma kanıtı olarak geçen yasal bir makbuz olan fapiao’ların (Çince resmi fatura kelimesi yerine kullanılıyor) çalışma prensibini anlamak gerekiyor.

Fapiao’lar ülke içinde satın alınan herhangi bir mal veya hizmet için Çin Vergi Dairesi tarafından verilir. Satıcı tarafından sağlanan bu belgeler, Çin hükümeti tarafından vergi ödemelerini izlemek ve vergi kaçakçılığını önlemek için kullanılıyor. Bireyler fapiao sayesinde vergi geri ödemelerini alabilirken, şirketler ise işlemlerini bu belgeler üzerinde yapıyor.

Ne yazık ki 1980’lerde kurulan Fapiao sistemi şu sıralar büyük ölçüde yozlaşmış durumda. Artık sokaklarda alenen bu belgelerin sahte versiyonları satılıyor ve birçok vergi mükellefi, vergi kaçırmak için ilk bakışta sahte olduğu anlaşılmayan fapiao’ları kullanıyor. Çin hükümeti ise yolsuzluğun karşısına Blockchain’i koyarak, bu sahteciliğin önüne geçmek istiyor.

Blockchain, yozlaşmaya karşı etkili bir güç konumuna yükseldi

Muhafazakar politikacılar ve kripto beklentileri konusunda şüpheleri olan işadamları, Bitcoin ve diğer kripto paraları yolsuzluğu yaymakla suçlarken, kripto paraların altında yatan teknoloji, bu yozlaşma ile savaşmak için en etkili silahlardan biri olarak kabul ediliyor. Değişmez, ademi merkeziyetçi ve şifreli bir muhasebeci olan Blockchain, günün herhangi bir saatinde gerçekleşen herhangi bir işlemin açık bir kaydını sağlayarak, fatura dolaşım süreci sırasında yaşanabilecek usulsüzlüklerin önüne kolayca geçebiliyor.

İşte tam da bu yüzden Çinli otoriteler için Blockchain teknolojisi, fapiao sistemindeki yolsuzluklarla mücadele için etkili bir güç olabilir. Geçtiğimiz Mayıs ayında Shenzhen Ulusal Vergilendirme Bürosu, Çin’in en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Tencent ile çalışmaya başladı. Bu ortaklık neticesinde bulut bilişim, yapay zeka, Blockchain ve Büyük Veri üzerinde araştırmalar yaparak, vergi alanında teknolojik bir yaklaşımı teşvik etmeyi amaçlayan bir “Akıllı Vergi” inovasyon laboratuvarı kuruldu.

Ağustos ayının başındaysa Tencent, tüccarlar ve vergi makamları tarafından kullanılmak üzere tasarlanmış faturalar için, bir pilot Blockchain ekosistemi oluşturdu. Blockchain destekli e-fatura sistemiyle, müşterinin ödeme sırasında sadece WeChat uygulamasında bir tıklama yapmasını gerekiyor. Bundan sonrasında, mükellefler uygulama aracılığıyla gerçek zamanlı olarak geri ödemeyi beklemek zorundalar. Sürecin bu şekilde kısaltılarak ve akıllı sözleşmelere devredilmiş olması, faturalar üzerinde yapılabilecek olası oynamaların ve sahteciliğin önüne geçiyor.