Blockchain Türkiye Platformu Yürütme Kurulu Üyesi ve Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Dr. Soner Canko yazdığı Medium makalesinde kendisinin ve kurumunun Blockchain teknolojisiyle tanışmasından bu yana gerçekleştirilen gelişmeleri değerlendirdi. Dijital CEO’nun Medium’da yayınladığı yazısını sizlerle paylaşıyoruz.

Blockchain teknolojisiyle, daha doğrusu Bitcoin ile 2012 yılında tanıştık. Şirket içindeki ilk e-postamı hâlâ koruyorum; ekip arkadaşlarıma “sanal paralar hakkında bir rapor çıkmış, araştıralım, faydalı bulursanız paylaşalım” diye yazmışım. Sonrasında Bitcoin ve uygulamalarını incelerken altyapısını oluşturan blockchain teknolojisinin çok daha güçlü ve kapsayıcı olduğunu fark ederek bu teknolojiyi kendi işimizde nasıl kullanabileceğimize dair kafa yormaya başladık.

Bir yandan öğrendiklerimizi nasıl deneyimleriz diye düşünürken, diğer yandan tüm öğrendiklerimizi bir süzgeçten geçirerek Türkçe kaynaklar oluşturmaya niyetlendik. Zor bir işe kalkıştığımızı anladığımız anda iki dostumuz, Sevgili Ahmet Usta ve Serkan Doğantekin yardıma koştu. Ahmet ve Serkan’ın sanal işbirliği ile kısa sürede Blockchain 101 isimli ilk Türkçe eseri 2017 yılında paylaşıma açtık. İçinde bulunduğumuz yıl bu kitabın genişletilmiş ve güncellenmiş ikinci basımını da yaptık.

Samimi bir şekilde ifade etmem gerekiyor; blockchain teknolojisi için bir uygulama alanı bulmak, teknolojinin kendisini anlamaktan çok daha zor. Farklı disiplinleri ortak bir potada buluşturan, tüm taraflara güvenli bir veri kayıt sistemi sunan ve bunu hiçbir merkezi yapı olmadan gerçekleştirme gücüne sahip Blockchain için uzun süre test edebileceğimiz bir senaryo (use case) araştırdık. 2016 yılında BBN isimli kavram kanıtlama çalışmasını şirket içinde bir çalışan sadakat ve motivasyon sistemi olarak hayata geçirdiğimizde aslında yolun çok başında olduğumuzu anlamıştık ve beraberinde fikir dünyamıza bulaşan virüsün bizi çok daha zorlayacağını görebilmiştik. Bu işi başkalarına bırakarak bir seyirci olarak kalmak gerçekten kolaylıkla tercih edebileceğimiz bir seçenekti ancak biz zor olanı tercih ettik. BBN’i hayata geçirirken karşılaştığımız tüm sorunları, çözüm yaklaşımlarımızı, elde ettiğimiz öğretileri ve kazanımları Keşif: Blockchain’in Sırları BBN Faz 1 raporunda paylaştık.

Blockchain teknolojisi doğası gereği tekil yapıların bu teknolojiden faydalanmasını çok güçleştiriyor, zira çok taraflı ve çok disiplinli bir bakış açısı gerektiriyor. 2017 yılının sonunda ellerimizi tek başımıza taşın altına koymaktan öteye geçmemiz gerektiğini biliyorduk ve bu faydalı virüsü bulaştıracak doğru muhataplar aramaya başladık. Sevgili Levent Kızıltan ile yaptığımız bir sohbet sonrasında Türkiye Bilişim Vakfı’nın, kapsayıcı ve kucaklayıcı kimliği ile blockchain teknolojisi için en doğru çatı organizasyon olacağında hemfikir olarak platform fikrimizi 2018 yılının ocak ayında Sayın Faruk Eczacıbaşı ile paylaştık.

Blockchain Türkiye Platformu’nu hızlı bir hazırlık ve organizasyon yapılanması sonucu 8 Haziran 2018 günü basına tanıttık ve aradan geçen kısa zaman zarfında 32 üyeye ulaşması gerçekten ne kadar doğru bir iş yaptığımızı bizlere bir kez daha gösteriyor.

Platformun üyeleri çok geniş bir sektör temsiliyeti ve kapsayıcılığa sahip. Bu yapı blockchain teknolojisinin doğasıyla uyumlu. Blockchain Türkiye Ekosistemi ile yapılan güç birliği ise uluslararası arenada ülkemizi söz sahibi yapmaya fazlasıyla yeterli.

BKM olarak kendi içimizde uygun senaryolar üreterek yeni çalışmalar yapmaya da devam ediyoruz. Elde ettiğimiz tüm deneyimleri Blockchain Türkiye platformunda paylaşarak bilginin büyümesi için çaba harcamaya devam edeceğiz. İnanıyorum ki Blockchain Türkiye kısa bir sürede kat ettiği yolun daha fazlasını çok daha kısa sürede alma gücüne sahip ve bunu bizlere göstermeye devam edecek. Bizler de küçük bir merakla büyük bir yolculuğa çıkmış olacağız. Sizleri de bu yolculuğa bekleriz.