World Innovation Forum Büyükelçisi Engin Çağlar, Davos’ta düzenlenen “Blockchain ve Yapay Zeka” panelinde bu teknolojilerin iş dünyasına ve Birleşmiş Millletler Sürdürülebilir Kalkınma hedeflerine nasıl hizmet edeceğini anlattı.

Blockchain Türkiye Platformun’da yazılarına yer verdiğimiz Engin Çağlar, İsviçre’nin Zug kentinde Blockchain konusunda çalışmalar yapıyor. Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’na katılan Engin Çağlar, forum kapsamında kripto paralar ve blockchain teknolojilerinin geleceğinin tartışıldığı CryptoMountain etkinliğinde gerçekleştirilen “What is Next: Blockchain and AI” oturumunda bir konuşma yaptı.

Çağlar, düzenlenen oturumda kripto para ve blockchain teknolojilerinin iş dünyasına ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma  Hedefleri’ne  nasıl hizmet edeceği  ve bundan sonraki adımların neler olacağı konusundaki görüşlerini paylaştı.

Çağlar ile birlikte, İsviçre’deki En Etkin 100 Finans Lideri arasında yer alan Johann Gevers, ve Birleşmiş Milletler Blockchain For Impact platformu üyesi Susan Oh’un da konuşmacı olarak katıldığı oturumda sunumların ardından bir panel düzenlendi.

Engin Çağlar konuşmasında teknolojinin geleceği ve bu teknolojilerin iş dünyası ve kalkınma hedeflerine katkılarını üç ana başlıkta özetledi:

  • Perakende sektöründeki yapay zeka uygulamalarının endüstriyel üretim, otomasyon ve sensor teknolojilerine etkileri,
  • Yapay zeka ve Blockchain kullanımının yeni iş ve gelir modelleri oluşturma potansiyeli,
  • Blockchain teknolojisinin olgunlaşma sürecinde sonraki adımlar

Toplantının konuşmacılarından Johann Gevers, yaptığı sunumda dünyadaki kimlik sistemlerinin sorunları ve Blockchain’i neden geleceğin kimlik sistemi olarak gördüğünü açıkladı. Crypto Valley’in kurucusu olan Johann Gevers kendi girişimi olan Monetas firması, ve yöneticiliğini yaptığı TEZOS projesi ile tanınıyor.

Birleşmiş Milletler Blockchain For Impact platformu üyesi ve MKR firması CEO’su Susan Oh ise üzerinde çalıştıkları yapay zeka projesi ile ilgili bilgiler verdi. Her yıl yüzmilyonlarca dolarlık ilacın kullanılamadan atılmak zorunda kaldığını ve bir yapay zeka ve blockchain projesi ile bu ilaçların gelişmekte olan ülkelerdeki ihtiyaç sahibi olan kişilere dağıtılabilmesinin mümkün olabileceğini söyledi.

Sunumların ardından Engin Çağlar  yaptığı açıklamada blockchain teknolojilerinin dünyaya en önemli katkılarından bir tanesinin de disiplinler-arası yapısı ile “blockchain ekosistemleri” olduğunu belirtti. Başlangıcından itibaren yazılım, hukuk, matematik, siber güvenlik, finans, lojistik gibi farklı disiplinlerden uzmanların bir araya geldiği  bu yapıların Blockchain dışındaki alanlarda da gelişmeleri hızlandırdığının altını çizdi.

Ayrıca, “geleceğin rekabetinin ekosistemler ve iş modelleri arasında olacağını, firmaların, kuruluşlarınının hatta ülkelerin “blockchain ekosistemleri” gibi güçlü disiplinler-arası ekosistemler oluşturma konusuna çok daha fazla önem verdiğini” vurguladı.