Dağıtık defter teknolojileri, merkezi olmayan yapıları ve şifreleme yöntemleri sayesinde olası müdahalelere karşı kendini koruyor ama geleceğin Blockchain’leri nasıl korunacak?

Victoria Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, geleceğin Blockchain’lerini geleceğin siber saldırılarından korumanın yolunun, kuantum bilgisayarlarda çalışacak Blockchain’ler kullanmak olduğunu ileri sürdüler. Teorik fizikçiler Del Rajan ve Matt Visser bu konsepti arXiv baskı öncesi sunucusuna yükledikleri bir makalede açıklıyorlar.

Blockchain teknolojisinin en popüler uygulamaları olan BitCoin ve diğer kripto paralar, merkezi olmayan yapıları ve şifreleme yöntemleri sayesinde, şimdilik kendilerini hacker’lardan korumayı başarıyorlar. Ancak kuantum bilgisayarların yaygın birer gerçek haline gelmesiyle bu durum tamamen değişebilir.

Kuantum Blockchain siber saldırılara geçit vermeyecek

Del Rajan ve Matt Visser, kuantum bilgisayarlar gerçek olduğunda Blockchain’i korumanın tek bir yolu olduğuna inanıyorlar; kuantum Blockchain. İkilinin önerdiği kuantum Blockchain, genelde uzaya ilişkin durumlarda kullanılan dolaşıklıktan faydalanıyor. Bu özellik aynı zamanda Blockchain gibi zaman gerektiren durumlar için avantaj olarak kullanılabilir.

Teoriye göre, kuantum Blockchain üzerindeki işlem kayıtları, kronolojik sıraya bağlı ve dolaşık foton çiftleri ile temsil ediliyor. Ağı oluşturan merkezler, transferler gerçekleştikçe fotonları oluşturuyor ve soğuruyor. Fakat onca zaman birbirine bağlı olan dolaşık fotonların, aynı anda asla var olmadıkları da söylenebilir.

Böylece Blockchain üzerindeki daha yeni olan foton üzerinde yapılan ölçümleme, bir önce gelen foton tarafından etkileniyor.

Eğer bir hacker, Blockchain kaydına erişmeye çalışırsa, kaydı temsil eden dolaşık fotonlar asla aynı anda var olmadığı için, sistemde aradığını bulması da imkansız olacak. Erişse bile sadece en son yapılan kayıtlara ulaşabileceği için, sistem ağdaki diğer kullanıcıları davetsiz misafire karşı uyaracak.

Rajan ve Visser’a göre, böyle bir Blockchain’i bir kuantum zaman makinesi prototipi olarak görebiliriz. Teorik fizik alanındaki bu ilgi çekici gelişmeye ilişkin makalenin devamını buradan okuyabilirsiniz.