Avrupa Birliği’nin farklı sektörlere yönelik hibe ve destek programında bu kez Blockchain var. Kurum, ilaç sektörüne özel çözümler geliştiren şirketler için bir proje çağrısı başlattı.

Avrupa Komisyonu bünyesinde yürütülen teknolojik destek programlarının adresi bu kez Blockchain. Sağlık sektöründeki bir dizi sorunu ortadan kaldırmak için harekete geçen Avrupa Komisyonu, bu kapsamda Blockchain bazlı çözümlerin daha fazla kullanılması için bir çağrıda bulundu.

Yapılan resmi çağrıda ilaç sektörünün durumuna dikkat çekilirken, bu sektörün karşılaştığı çeşitli problemlere de yer veriliyor. Sahte ilaç pazarının hasta sağlığı üzerinde çok ciddi bir etkisi olduğu belirtilen açıklamada, sahte ilaç nedeniyle oluşan zararın mali büyüklüğünün 160 milyar Euro seviyesinde olduğuna dikkat çekiliyor.

Avrupa Komisyonu’nun sağlık alanında tespit ettiği diğer zayıf halkalar ise şöyle sıralanıyor:

  • Özellikle gelişmekte olan ülkelerde hasta sağlığını etkileyen ilaçlara erişim eksikliği
  • Geliştirilmiş araştırmalar ve yenilikçi ilaçlar için veri erişimi
  • Klinik testlerle ilgili hasta gizliliği hususları -ki burada hasta onayına vurgu yapılıyor.
  • Geliştirme ve dağıtımda oluşan gereksiz maliyetler
  • Merkezi veri depolama ve paylaşım aşamalarında siber tehditlerin artması

Komisyon, sektörün karşılaştığı bu zorlukların kamu-özel ortaklığı yapısıyla ele alınması gerektiğini kaydediyor. Blockchain’in sektör genelinde değerlendirilmesi, çözüm tasarlanması ve süreçlerin hızlandırılması noktalarında fayda sağlayacağı belirtiliyor. Bu durumun yalnızca sektörün işleyişine değil hastalara da yardımcı olacağı ifade ediliyor.

Yapılan çağrının kapsamında hizmet sağlayıcılar arasında sürekli iyileştirme ve açık rekabeti mümkün kılacak etkin bir yönetim örgütü ile gerekli yaklaşımı şekillendirecek, veri bütünlüğü, gizlilik, mevzuata uygunluk ve verimlilik gibi faktörler bulunuyor.

Beklentiler neler?

Avrupa Komisyonu, bu projeden çok sayıda fayda elde etmeyi umuyor. Bunlardan öne çıkanlar ise sahte ilaçla mücadele kapsamında tedarik zinciri yapısını Sahte İlaçlar Direktifine (Falsified Medicines Directive – FMD) uyum sağlaması öne çıkıyor. Ayrıca sağlık verilerinin hastalar, sağlık hizmet sağlayıcıları, araştırmacılar ve diğer paydaşlar arasında izinli ve güvenli bir şekilde paylaşımı da amaçlanıyor.

Klinik çalışmalara katılmak isteyen hastaların kişisel sağlık profillerine uygun öneriler alması bir diğer beklenti. Sağlık hizmeti sağlayıcıları tarafında ise sahte ve standart dışı ilaçlar için masrafların ortadan kaldırılarak maliyetlerde verimlilik hedefleniyor.

Son başvuru tarihi 24 Ekim

Detaylara bakıldığında ilgili çalışmanın iki faz olarak hazırlandığı görülüyor. İlk faz için başvurular 24 Ekim 2018’de sona eriyor. İkinci faz için belirlenen son tarih ise 15 Mayıs 2019.

Avrupa Komisyonu’nun bu çalışması hakkında daha fazla bilgi almak ve başvuru için bu linki ziyaret edebilirsiniz.