Blockchain’in güvenilirlik sunan yapısı, dijital dünyanın vazgeçilmezleri arasında bulunan mesajlaşma platformlarına bir yenilik getirebilir mi? Forbes’ta konuyla ilgili yayınlanan bir makale bu yola baş koymuş çeşitli girişimler üzerinden sansürsüz iletişimin mümkün olup olmadığını sorguluyor.

IRC odalarındaki nickname’li sohbet ortamları özellikle Facebook sonrası gerçek isimlerin kullanıldığı bir dünyaya geçişi sağlamıştı. Twitter ve diğer platformlar da bu gerçeklik katkılı dünyaya katkılarını sunmaktan geri kalmadı. Bununla birlikte son zamanlarda yaşanan bazı olaylar ve başta Avrupa olmak üzere GDPR benzeri düzenlemeler sosyal platformlar ve kişisel bilgilerin gizliliği konularının daha hararetli tartışılmasına neden oldu. Özellikle Facebook’un Cambridge Analytica ile kişisel veriler üzerinden analize kullanıcıların onayı olmadan izin vermesi deyim yerindeyse işin tuzu biberi oldu.

Bu durumun alternatif çözümlerin ortaya çıkışını hızlandırdığını kaydeden Sherman Lee, Forbes’ta yayınlanan “Meet The Blockchain Startups That Want To Change How We Communicate” başlıklı yazısında Blockchain teknolojisinden faydalanan girişimleri ele alıyor.

Sansürsüz iletişime odaklanan Lee, Blockchain teknolojisinin sohbet etme biçiminden temel metin mesajlarına, kalabalık ve birbirine bağlı topluluklarda kullanılabileceğine dikkat çekiyor. Lee’nin yazısında bahsettiği üç şirket var. Bunlardan ilki olan Orbit, kullanıcılara birbirleriyle bağlanabilecekleri kendi kişisel bulut sunucuları veriyor. Kullanıcı bireylerin kendi “dijital topraklarına” sahip olabileceğini savunan Orbit, bu sayede kendi sunucularıyla katılabilecekleri ve yeni insanlarla tanışabilecekleri, aynı zamanda istedikleri içeriği arayabilecekleri bir ortam sunuyor.

İkinci örnek ise Cent. Şirket, kullanıcıların bu yeni platformlara taşınması ve orada içerik oluşturması için bir teşvik mekanizması sunuyor. Reklamlardan gelir elde ederken kullanıcılardan veri toplayan sosyal medya ağlarının aksine Cent, topluluğun oluşturduğu içeriğin değerini belirlemesi ve ödüllendirmesi mantığıyla ilerliyor. Lee, platformun şu anda kullanıcıların en iyi yanıtları veya katkıları sağlayan kişilere para dahil çeşitli ödüllerle karşılık bulan sorular göndermelerine izin verdiğini aktarıyor. Lee, Cent’in kurucusu ve CEO’su Max Brody’nin; “Cent ile ilgili etkileşimlerin çoğu küçük çaplı finansal işlemlerle gerçekleşiyor ve her işlemin küçük bir yüzdesini gelir olarak almamız çok basit. Halihazırda 10 binden fazla kullanıcımız var ancak henüz para kazanmaya odaklanmıyor, enerjimizin çoğunu ağın kullanıcı tabanını büyütmeye harcıyoruz.” görüşüne de yer veriyor.

Üçüncü örnek ise Mainframe. Şirket, bir gizlilik platformu ve güvenli bir iletişim ortamı kurmak istiyor. Kullanıcılar bu platform üzerinden verilerinin sansürlenmesini engellemek için tasarlanmış bir ağda özel mesaj gönderip alabiliyor. Mainframe’in kurucusu ve CEO’su Mick Hagen, Blockchain’in ademi merkeziyetçi, şeffaf, açık ama şifreli verileri sorumlu bir şekilde taşıyabilme yeteneğine sahip olduğunu belirtiyor.

İlgili yazının orijinal metnine bu linkten ulaşabilirsiniz.