JD.com tarafından kurulan Blockchain platformu, sıfırdan geliştirmeye ihtiyaç duyulmadan, kişilerin ve şirketlerin Blockchain hizmetleri geliştirmelerini sağlayacak.

Çinli e-ticaret devi JD.com, hafta içinde yayımladığı bir basın açıklamasıyla beraber, yeni Blockchain-as-a-Service (BaaS) platformunu dünyaya tanıttıJD Blockchain Open Platform olarak adlandırılan yeni araç, şirketlerin her şeyi sıfırdan geliştirilmesine gerek kalmadan Blockchain çözümleri oluşturmasını, barındırmasını ve kullanmasını sağlamayı amaçlıyor.

Kamu ve özel kuruluş bulutları için akıllı sözleşme işlevselliği de sunacak JD Blockchain Open Platform için bir dizi potansiyel kullanım durumu şu şekilde özetleniyor: “Yardım bağışlarının izlenmesi ve takip edilmesi, orijinallik sertifikası, mülk değerlendirmesi, işlem anlaşmaları, dijital telif hakları ve üretim verimliliğini artırma gibi alanlarda, bu teknoloji şirketlerin operasyonel prosedürlerini düzene koymalarına yardımcı olacak.”

JD Blockchain Open Platform bir uygulama mağazasına ev sahipliği yapacak

Platform aynı zamanda yazılım geliştiricileri tarafından geliştirilen farklı Blockchain alt katmanları, araçları ve yazılımları sunan bir uygulama mağazasına da ev sahipliği yapacak. Bu uygulama mağazası basın açıklamasında yeterince detaylandırılmamış olsa da, JD tarafından mağazaya giren uygulamalar konusunda sıkı bir denetim uygulanacağı belirtiliyor.

Platformu kullanan ilk şirket olacak China Pacific Insurance Company (CPIC), Çin’de mal ve hizmetler için satın alma kanıtı olarak geçen yasal bir makbuz olan fapiao’ların izini sürme amacıyla, Blockchain tabanlı elektronik fatura sistemi oluşturacak. Fapiao’lar uzun süredir yolsuzluk yapan kişi ve kurumların pençesinde kıvranıyorlar ve CPIC’in uygulayacağı çözüm, bu platform sayesinde gelecekte birçok şirket tarafından kullanılabilir.

Ağustos ayının başındaysa Tencent, tüccarlar ve vergi makamları tarafından kullanılmak üzere tasarlanmış faturalar için, bir pilot Blockchain ekosistemi oluşturmuştu. Blockchain destekli e-fatura sistemiyle, müşterinin ödeme sırasında sadece WeChat uygulamasında bir tıklama yapmasını gerekiyor. Bundan sonrasında, mükellefler uygulama aracılığıyla gerçek zamanlı olarak geri ödemeyi beklemek zorundalar. Sürecin bu şekilde kısaltılarak ve akıllı sözleşmelere devredilmiş olması, faturalar üzerinde yapılabilecek olası oynamaların ve sahteciliğin önüne geçiyor.