Kripto paralar yıllardır bankaların gündeminde. Buna rağmen çok az sayıda banka bu alanda harekete geçti. Kripto paralar geçtiğimiz beş sene içinde kayda değer bir biçimde hızla değerlenirken, küresel pazarda tepe noktası 414 milyar dolarlık bir pazar payına da sahip oldu.

Regülatörler kripto paraların kara para aklamak ve teröristlere maddi destek vermek gibi yasadışı faaliyetleri daha kolay hale getirebileceğine dair endişeler taşıyor. Bu endişeler kripto paraları yeni sanal düzenlemelerin konusu haline getirdi ve böylelikle bu alanda yapılan çalışmalar, daha yasal bir şekilde geleneksel finans servislerine katıldı.

Özellikle Bitcoin, Ether ve Ripple olmak üzere bazı kripto para birimleri şu sıralar dünya çapında oldukça popüler. Öyle ki, dünyanın en büyük finans enstitülerinden birkaçı kripto paraların sektördeki yerlerini resmi olarak kabul etmeye başladı. Bu yeni alan şimdiden bankaların müşterilerini de etkisi altına aldı. Küresel ölçekteki sanal cüzdan indirme sayılarından bunu anlamak mümkün.

Fakat dijital döviz spekülasyonuna odaklanan bu faaliyetlerin işlerin nasıl sonuçlanacağına dair bir ipucu verebilmesi için henüz çok erken. Katılımda bulunan bankalar ise ilginç bir şekilde bu spekülasyonların dahili departmanları birbiriyle karşı karşıya getirdiği görüşünde. Geleneksel varlık sınıflarına kıyasla, dengesiz dijital marketin düşük hacmi ve hızlı yayılması bankaların risk alan kısımlarının ilgisini çekiyor.

Bankalar kripto ekosisteme mesafeli duruyor

Öte yandan dijital varlıkların alışılmışın dışında korelasyonları, pazarın hukuki tecrübesizliği ve geçtiğimiz on yılın finansal türbülansının da etkisiyle tutucu bir hale gelmiş uzlaşma ekiplerini endişelendiriyor. Çoğu bankanın bu zamana kadar neden bu alanda yer almak istemediğini bu sebeplere bağlamak mümkün.

Bankaların sözleşmeleriyle ilgili izleyecekleri yollar konusunda çok yakında bir karar almaları gerekecek. Regülatörler tedbirli işbirliğiyle kripto para birimi ticaretinde baş rolü mü almalılar, yoksa deneysel ve gözlemleyici, sağduyulu bir yol mu izlemeliler? Ticari olarak tarafsız bir konuma sahip olan bu rapor, bankaların ve finansal kuruluşların, kendi taktiksel yaklaşımlarını oluştururken atacağı adımlara ve göz önünde bulundurmaları gereken faktörlere ışık tutuyor.

Raporun tamamını görmek isterseniz tıklayın