Daha önce FinTech sektörüne yönelik çeşitli düzenlemeler yapan, girişimleri kendisine çekmek için kolaylıklar sağlayan Malta, bu kez Blockchain için benzer bir hamle yaptı.

Blockchain için yasal düzenlemelere imza atan ülkeleri dünya haritasında işaretlemeye kalkarsak, hatırı sayılır bir gezi programına malzeme çıkabilir. Son bir hafta içinde bu alandaki çalışmalarıyla gündeme gelen ülkeler arasında İspanya, Bermuda, Lihtenştayn ve Özbekistan bulunuyor. Elbette FinTech için geçmişte pek çok çalışma yapan ülkeler de belirli bir mesafeyi kat etmiş durumda. Bu ülkelerden biri olan Malta, bu kez meclisten geçirdiği üç yeni yasayla dünya turumuzun yeni durağı oldu.

Banking Tech’in haberine göre Blockchain için yoğun bir mesai harcayan Malta Parlamentosu milletvekilleri, dağıtık defter teknolojileri, kripto para birimleri ve Blockchain uygulamalarına dair üç yeni yasa tasarısını meclisten geçirdi.

Maltalı milletvekillerinin sosyal medyadaki Blockchain vurgusu da dikkat çeken bir başka konu oldu. Örneğin Dijital İnovasyon’dan Sorumlu Müsteşar Silvio Schembri, konuya olan ilgiyi artırmak ve Malta’yı öne taşımak için “#BlockchainIsland” etiketiyle paylaşımlar yapıyordu.

Meclisten geçen üç yasanın ilki Dijital İnovasyon Kurumu’nun koordine edeceği dağıtık defter uygulamalarını kapsıyor.

İkinci yasa olan “Yenilikçi Teknolojilerin Düzenlenmesi ve Hizmetleri Kanunu” ise yine aynı kurumun regülatör kurum olduğunu ilan ediyor.

Üçüncü yasa ise Sanal Finansal Varlıklar Yasası olarak tanımlayabileceğimiz bir yasa ve kripto paralara dair düzenlemeler ile ilgili borsaların statüsünü şekillendiriyor.

Malta’nın geçmişteki hamleleri

Malta, bu üç yasayı yeni kabul etmiş olsa da geçmişte çeşitli hamleler gerçekleştirmiş olan bir ülke. Örneğin Gibraltar Blockhain Exchange (Cebelitarık Blockchain Borsası), bu yılın başlarında dijital varlıkların takasına dair işlemlere başlamıştı.

Ülke, Nisan ayında ise Avrupa Blockchain Ortaklığı’nın 22 kurucu üyesi arasında yer almıştı.

Malta’nın bu kapsamda pek çok ilke imza atan Litvanya ile ciddi bir rekabete girdiği de haberin satır aralarına yansımış durumda. Litvanya dünyanın dört bir yanındaki şirketlerin Blockchain temelli bir yapıyla kendi ülkesinde şirket kurmasına olanak tanımış, ayrıca geliştirilecek uygulamaların testi için LBChain isimli bir sanal platformu devreye almıştı.