Coinbase ve Paradigm, katılımcıların üzerinden sistem yükünü alan Coda protokolünü geliştiren Blockchain girişimi O(1) Labs için 15 milyon dolarlık yatırıma öncülük etti.

O(1) Labs tarafından geliştirilen yenilikçi Blockchain protokolü Coda tohum yatırımını MetaStable, Electic Capital, Polychain ve AngelList Kurucu Ortağı Naval Ravikant’tan almıştı. Yeni fonlama oturumunda ise Accomplice, Coinbase Ventures, Paradigm ve General Catalyst şirkete 15 milyon dolarlık ek sermaye sağladı. O(1) Labs’in geliştirdiği Coda protokolü, her kullanıcının mutabakat sürecine dahil olabildiği bir Blockchain ağına olanak tanıyor.

Şirketin CEO’su Evan Shapiro, Coindesk’e yaptığı açıklamada “muhtasar Blockchain” olarak tanımladığı Coda protokolüne ilişkin beklentiyi şöyle özetledi: “Coda’yı ödeme teknolojilerinden çok daha geniş bir yelpazede görüyoruz. Coda’nın sistemi yormayan, geliştirilmesi ve kullanımı kolay Blockchain ağıyla ortaya çıkacak yeni uygulama ve oyunlar için heyecan duyuyoruz.”

Zincir uzunluğu depolama alanına etki etmiyor

“Muhtasar” (succinct) Blockchain’i normallerinden ayıran, Coda’nın teknik dokümanlarında “doğrulama karmaşıklığının zincir uzunluğundan bağımsız olması” şeklinde tanımlanıyor. Shapiro, Coda Blockchain’in bir kopyasını saklamanın sadece 22 kb aldığını ve bunun ağ ne kadar büyürse büyüsün değişmeyeceğini belirtiyor. Coda, en son bloğun ve önceki tüm blokların doğru olduğuna dair kanıt üretmek için zk-SNARK’ları kullanarak bunu sağlıyor. Kanıt oluşturulduktan sonra eski bir akıllı telefon bile kanıt geçerliliğini hızlı ve kolay bir şekilde doğrulayabiliyor.

Böylelikle Bitcoin’in aksine ağda bir düğüm olarak yer alan herkesin terabaytlarca depolama alanına sahip olmaları gerekmiyor. Her bir mobil cüzdan temel seviyede sisteme katılım gösterip, ağın güvenliğini sağlamakta rol üstlenebiliyor.

Coda token’ların çıkış tarihine ilişkin net tarih paylaşılmazken, Evan Shapiro önümüzdeki aylarda bu konuda bir duyuru yapılacağını belirtti. Coda’nın detayları henüz kesinleşmiş olmasa da, geliştiricilerin Coda’yı kendi uygulamalarında sadece bir script etiketiyle kurabileceği biliniyor.