Blockchain yaygınlaştıkça bu alandaki akademik çalışmaların sayısı da artıyor. Blockchain Türkiye platformu olarak, bu yöndeki çeşitli tezleri de sizlerle paylaşıyoruz.

Nesnelerin interneti teknolojileri ilk olarak M2M, yani makineler arası iletişim yoluyla yaşamımıza dahil olmuştu. Zaman içinde kendi özbenliğini kazanan IoT teknolojileri, bugün standart uygulamaların dışında IIoT kısaltması yani endüstriyel IoT çözümleriyle de gelişimini sürdürüyor. 2020 yılından itibaren milyarlarca cihazla yaşamın ayrılmaz bir parçası haline gelecek olan bu teknolojinin özellikle 5G ile birlikte zirve yapması öngörülüyor. Bunun ardında ise 5G’nin, 4G teknolojilerine oranla çok daha düşük bir gecikme süresi sunabilmesi yatıyor.

Bununla birlikte IoT ve Blockchain bileşimi için de çeşitli soru işaretleri bulunmuyor değil. Blockchain platformları üzerindeki “ne kadar çok doğrulama o kadar fazla süre” ilkesi, bu teknolojinin IoT ile birlikte çalışması için şartları zorlaştırıyor.

Bu zorluk ise çeşitli akademik çalışmalarda ve araştırmalarda kendini gösteriyor. 2017 yılı sonunda Stuttgart Üniversitesi’nde hazırlanan Afzaal Ahmad isimli bir tez çalışması, IoT cihazlarıyla Blockchain platformu üzerinde bulunan uygulamaların nasıl entegre edilebileceğini aktarıyor.

Hazırlanan tezdeki çalışma Ethereum platformunu kapsıyor. Bu platform üzerinde bulundurulan uygulama, herhangi bir web sunucusuna dağıtılabilecek ön uç uygulama ve bunun üzerinde konuşlandırılacak akıllı sözleşmeden oluşuyor.

Yapılan tüm işlemlerin detaylı bir şekilde aktarıldığı toplam 105 sayfalık tezin tam metnine bu linkten ulaşabilirsiniz.