Deloitte Crunch time IV – Blockchain for Finance raporunda, finans dünyasının liderlerinin Blockchain hakkında bilmesi gerekenler özetleniyor.

“Blockchain dijital varlıkların gerçek zamanlıya yakın bir hızda işlenmesini ve ticaretinin yapılmasını sağlayan bir dağıtık defter teknolojisidir. Tutulan her kayıt kalıcı ve geri alınamaz niteliktedir.”

Deloitte tarafından finans yöneticilerine odaklı hazırlanan yeni Crunch Time raporu, bu kısa tanımla başlıyor. Blockchain’in iki ana kullanım alanı bulunduğuna dikkat çeken raporda, bunlardan ilki Bitcoin gibi kripto para birimlerinin ticareti ve yönetimi olarak belirtiliyor. Blockchain’in ikinci kullanım sahası ise ödemeler, alınacaklar ve mutabakat gibi finansal süreçlerde gerçekleşen işlemlerin yönetimi olarak öne çıkıyor.

Başta CFO’lar olmak üzere finanstan sorumlu üst düzey yöneticilerin Blockchain’in her iki kullanımı hakkında bilgi sahibi olması gerektiğine değinen rapor, yakın gelecekte odaklanılması gereken konunun ise “kurumsal Blockchain” olarak tanımlanan ikinci uygulamanın finans operasyonları için sunduğu potansiyel olduğunu vurguluyor.

Rapora göre kurumsal Blockchain’ler, iki taraf arasında gerçekleşen işlemlerin nasıl yönetildiğini yeniden tanımlıyor. Hemen her süreçte zaman ve masraf açısından verimlilik sağlayan bu tür Blockchain’ler, işlemlerin neredeyse gerçek zamanlı tamamlanmasına olanak tanıyor. Kayıtları düşük maliyetli, otomasyonlu mekanizmalarla tutan Blockchain ağları, varlıkların güvenilir ve gerçek zamanlı yöntemlerle transfer edilmesini sağlıyor.

Yönetişimi sağlamak için kullanılan akıllı sözleşmeler, işlemin her bir aşamasında koşulların sağlanmasıyla birlikte anlık doğrulama sağlayarak, süreci bir sonraki adıma taşıyor. Finans dünyasının Blockchain kullanımını şirketler arası işlemler, ticari finans, ödeme emri ve uzlaşma olarak tanımlayan raporda, Blockchain’in halen yeni ve gelişmekte olan bir teknoloji olduğu hatırlatılıyor.

Raporun tamamını okumak için tıklayın.