Kurumsal iş uygulamaları devi SAP, şirketlerin Blockchain tabanlı uygulamalar geliştirebilmesi için tasarladığı yeni bulut platformunu duyurdu.

SAP’nin SAPPHIRE NOW etkinliğinde bu yıl Blockchain’in konuşuluyor olması pek de şaşırtıcı olmadı. Yılın belirli dönemlerinde düzenlenen SAPPHIRE NOW’da genelde SAP’nin en yeni ürün ve hizmetleri tanıtılır, ayrıca kurumsal yazılım teknolojilerinin gündemi tutulur. Bugün neredeyse her sektörde Blockchain’in getireceği yıkıcı etki konuşulurken, şirketlerin ERP ve CRM gibi en kritik süreçlerine teknoloji sağlayan SAP’nin Blockchain’den uzak kalması düşünülemezdi.

Daha önce Blockchain için çeşitli çözümlerini duyuran ve Hyperledger Fabric’i geliştiren Linux Vakfı’nın ana destekçileri arasında yer alan SAP, bu yılki etkinliği büyük oranda dağıtık defter teknolojilerine ayırdı. Geçtiğimiz hafta düzenlenen etkinlikte bulut tabanlı bir çözüm olarak duyurulan “Blockchain-as-a-Service” modeli, şirketlerin Hyperledger gibi Blockchain sistemleri üzerinde kendi iş uygulamalarını geliştirmelerine olanak tanıyor.

Blockchain dönüşümü hangi sektörlerden başlayacak?

Blockchain’in ilk uygulamalarının gözlendiği tedarik zinciri ve lojistik gibi sektörler, SAP için de hayati önem taşıyor. Zira ERP’nin en önemli bölümlerinden birini SCM olarak bilinen tedarik zinciri yönetimi fonksiyonu oluşturuyor. Bu yüzden SAP de yaklaşık 65 şirketle birlikte çalıştığı Blockchain Ortak İnovasyon Girişimi (Blockchain Co-Innovation Initiative) sürecinde tedarik zincirinden üretime, lojistikten gıda ve ilaç sektörlerine kadar çeşitli alanlarda Blockchain uygulamalarının nasıl sonuç vereceğini araştırdı.

Güçlü sonuçlar elde etmiş olmalılar ki, SAPPHIRE NOW’da Blockchain’e böylesine büyük yer verdiler. SAP ayrıca kendi Blockchain konsorsiyumunu kuracağını da aynı etkinlikte duyurdu. Konsorsiyuma katılanlar, burada geliştirilen teknolojileri kullanma hakkına sahip olacak. Kurucu SAP olunca, HP Enterprise, Intel ve UPS gibi büyük oyuncular da konsorsiyumun bir parçası olmaktan çekinmiyor. Microsoft ve IBM’den sonra SAP’nin de Blockchain işine tümüyle adapte olması, şirketler için ERP dönüşümden bir sonraki adımın Blockchain dönüşümü olacağı tezini kuvvetlendiriyor.