Ticaret Bakanlığı ve Blockchain Türkiye Platformu (BCTR) arasında sağlanan iş birliği anlaşması, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Türkiye Bilişim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı tarafından imzalandı.

Protokol imza töreni ile birlikte Ticaret Bakanlığı’nın ev sahipliğinde Ankara’da düzenlenen Kamuda Blockzincir Konferansı kapsamında konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, blokzincir konusunda bakanlık olarak kamuda çok önemli bir vazife üstlendiklerini belirterek, “Bu konunun öncülerinden biri oluyoruz. Çalışmalarımızı tamamlayarak, konuyla ilgili bakanlıklar nezdinde resmi ilk birimimizi kurmuş bulunuyoruz.” dedi.

Bakan Pekcan ile Blockchain Türkiye Platformu Yürütme Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı tarafından, Ticaret Bakanlığı’nda yapılan “Kamuda Blokzincir Konferansı“nda iş birliği mutabakat zaptı imzalandı.

Pekcan, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, küresel ölçekte büyük değişimlerin ve gelişmelerin yaşandığı bir süreçten geçildiğine işaret ederek, “blokzincir”in de bunlardan biri olduğunu söyledi.

Bakanlık olarak küresel ölçekteki son gelişmeleri ve teknolojileri yakından takip ettiklerini ve hızlı bir şekilde politika yapım süreçlerine entegre etmeye çalıştıklarını ifade eden Pekcan, “Amacımız, değişen trendlerle birlikte oyunun birçok kuralının yeniden yazıldığı bu dönemde, proaktif bir yaklaşımla söz sahibi olabilmek.” diye konuştu.

Pekcan, bu anlayışla yakın bir süre önce Türkiye’nin ilk “Davranışsal Kamu Politikaları Ünitesi“ni kurduklarına dikkati çekerek, “Bugün burada önemli bir girişimin ilk adımlarını atıyoruz. Bakanlık olarak, blokzincir konusunda kamuda çok önemli bir vazife üstleniyor ve bu konunun öncülerinden biri oluyoruz. Çalışmalarımızı tamamlayarak konuyla ilgili bakanlıklar nezdinde resmi olarak ilk birimimizi kurmuş bulunuyoruz.” dedi.

Blokzincirin özünde büyük vaatleri bulunan bir kayıt teknolojisi olduğunu dile getiren Pekcan, özellikle ticaret alanında birçok engeli aşabilecek blokzincir teknolojilerinin geliştirilmesinin mümkün olduğunu bildirdi. Pekcan, şöyle devam etti:

“Bu konuda bizlere düşen en büyük görev, ilk olarak bu teknolojinin vadettiği değerin farkında olmak, sahada firmalarımızın faydalanacağı çözümlere ilişkin altyapı çalışmalarını gerçekleştirebilmek. Bu sayede mevzuatımızı eski alışkanlıklarımızla değil, yeni teknolojilerin işlenebileceği bir ekosistem oluşturma anlayışıyla tasarlıyoruz. Bizim artık teknoloji olarak özel sektörün gerisinde kalma lüksümüz yok. Biz özel sektörün önünde lokomotifi olmalıyız, onların önünü açmalıyız. Geride kalmıyoruz, kalmayacağız. Özel sektörle diyalog halinde açılan bu yeni alanlara da güvenle yürüyebilecekleri yeni yollar inşa etmek zorundayız. Amacımız blokzincirle değerli çözümler üretmek, iç ve dış ticarette süreçleri kısaltan süreçleri firmalarımızın mevzuat engeline takılmadan gerçekleştirebilmesini sağlamaktır.”

Bakanlıkta iki konu üzerine odaklanılacak

Pekcan, blokzincir konusunun başlı başına bakanlığın özel stratejiler geliştirmesi gereken bir konu olduğunu belirterek, bu teknolojiden maksimum faydayı sağlayabilmek için tüm tarafların aynı istek, azim ve özveriyle sürece dahil olması gerektiğini söyledi.

Bakan Pekcan, blokzincir teknolojisinin kullanım alanlarına ilişkin ilk etapta doğrudan ihracat ve ithalat işlemlerini hızlandıracak, bekleme sürelerini büyük ölçüde azaltacak konular üzerinde odaklanmaya karar verdiklerini bildirdi.

Pekcan, blokzincirle yapılan dış ticaret işlemlerinin sektörleri dönüştürme etkisinin farkında olduklarını vurgulayarak, “Bu konularla ilgili önemli çalışmalara imza atmış olan Singapur, ABD, İngiltere gibi ülkelerle de iş birliği çalışmaları yürütüyoruz.” ifadesini kullandı.

Kamunun sunduğu birçok hizmetin bu teknolojiyle daha hızlı, verimli sunulabileceğine işaret eden Pekcan, halen kamu tarafından sunulamayan bazı hizmetlerin bile bu teknolojiyle verilebileceğini düşündüklerini kaydetti.

Blockchain Türkiye Platformu’nun ilk kamu üyesi

Pekcan, Blockchain Türkiye Platformu’nun blokzincir teknolojisinin dönüştürücü gücünün farkında olan firmaları bünyesinde toplayan, bilgiyi üreten ve paylaşan önemli bir paydaş olduğunu belirterek, “Ticaret Bakanlığı olarak Blockchain Türkiye Platformu’nun kamudan ilk üyesi olma mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.

Bakanlık birimleriyle bu ekosistemin önemli bir bileşeni olarak sürece katkı vermeyi hedeflediklerini vurgulayan Pekcan, “Bugünkü mutabakat zaptı bu hedefimizin güçlü bir kanıtı.” ifadesini kullandı.

Faruk Eczacıbaşı: “Blockchain ezber bozucu yeniliklerden birisi”

Eczacıbaşı, Ticaret Bakanlığı’nda gerçekleştirilen “Kamuda Blokzincir Konferansı”nda yaptığı konuşmada, platformu 24 yıl önce kurulan Türkiye Bilişim Vakfının bir alt kurumu olarak geçen sene oluşturduklarını söyledi.

Vakfı kurmalarının ilk nedeninin teknoloji olmadığını belirten Eczacıbaşı, “Amacımız, teknolojinin toplumlara, bireylere, kurumlara getirmesi gereken davranış değişikliğini özümsemek ve buna hazırlanmaktı.” diye konuştu.

Eczacıbaşı, geçmişi 10 seneye dayanan blokzincir teknolojisinin bu süreç içinde karşılaşılan ezber bozucu yeniliklerden biri olduğuna işaret ederek, bu teknolojide özellikle son 1-2 senede baş döndürücü gelişmelerle iniş ve çıkışların yaşandığını dile getirdi.

Blokzincir teknolojisinde motivasyonel gelişmelerin yanı sıra hayal kırıklıklarının da yaşandığına dikkati çeken Eczacıbaşı, “Belki son zamanlarda özellikte kripto paralardan dolayı bir hayal kırıklığı yaşanıyor olabilir ancak bunları önemsememiz gerekiyor.” ifadesini kullandı.

Teknolojik gelişmelerin ezber bozan yaklaşımlar getirdiğini vurgulayan Eczacıbaşı, şöyle devam etti:

“Bockchain Türkiye bizim gözümüzde bir platform. Bu gibi yeni konseptler, özellikle blokzincir ve onun üzerine geliştirilecek ürünler bizleri yeni denizlere, bilmediğimiz sulara taşıyacak. Beraber arayacağız, beraber öğreneceğiz, ağlarımızı kullanacağız ve bu gelişmeleri yakından inceleyeceğiz, mümkün mertebe öncüsü olmaya çalışacağız. En önemli tarafı da içselleştireceğiz ve davranışlarımızı ona göre düzenleyeceğiz.”

“İnternetin sağladığı etkiyi yaratacak”

Ticaret Bakanlığı Dış Ticaret Uzmanı Muhammed Emin Torunoğlu da konferansta, blokzincir teknolojisinin kullanım alanları, dünyada ve Türkiye’deki uygulamalarına ilişkin sunum gerçekleştirdi.

Blokzincir teknolojisinin gelecek dönemde internetin sağladığı dönüştürücü etkiyi yaratmasının beklendiğini ifade eden Torunoğlu, “Bu teknoloji, gerçekleştirilen işlemlerde üçüncü taraflara duyulan ihtiyacı ortadan kaldırıyor. Paylaşılan veri için merkezi veri tabanına ihtiyaç duyulmuyor. Verinin dağıtık olması güvenlik sorunlarına çözüm getiriyor. Blokzincir teknolojisi verinin sahipliği sorununu da ortadan kaldırıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, konuşmaların ardından Torunoğlu’nun, kurulan yeni birimde “Davranışsal Kamu Politikaları ve Yeni Nesil Teknolojiler Daire Başkanlığı”na atandığını bildirdi.

Gerçekleştirilen imza töreni ardından Bakan Pekcan, Faruk Eczacıbaşı ve BCTR üye temsilcileri bir yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirdi.