Blockchain girişimleri; yapay zeka modellerini eğitmek amacıyla veri setlerine ve algoritmalara erişimi demokratikleştirmek için çalışıyorlar.

Yapay zeka kullanımı teknoloji ekosisteminde giderek daha yaygın hale gelmekte. Şirketler, rekabetçi kalmak için ürün ve hizmetlerine artan bir şekilde yapay zekayı süreçlerine dahil etmeyi düşünüyor.

Burada ortaya büyük bir problem çıkıyor; yapay zeka uygulamalarını geliştirmek için, şirketlerin genellikle büyük veriye erişmesi gerekir.

Facebook’un yüz tanıma algoritmasının yeni fotoğrafları otomatik olarak nasıl etiketlediğini veya Google’ın sıralama algoritmasını değiştirmek için derin öğrenmeyi nasıl kullandığını düşünülmesi gerekir. Bu tahmin modellerini yapmak muazzam büyük veri gerektirir, bu yüzden Facebook, Amazon, Microsoft, Apple, Alibaba ve Tencent gibi teknoloji devleri yapay zeka alanında liderler.

Ancak, diğer birçok şirket için büyük veriye ulaşmak zor veya imkansız.

Bunun sonucu olarak blockchain girişimleri internet servislerini yeniden şekillendirmekte ve verilere merkezi olmayan bir şekilde erişilmesini sağlamaya çalışmaktadır.

Yeni blockchain girişimleri, yapay zeka verilerine erişimi demokratikleştiren veri pazarları oluşturmanın bir yolunu sunuyor. Bu pazar yerleri, kullanıcılara verilerini ihtiyaç duyan projelerle yönetmesine yardımcı oluyor ve bilgiler blockchain ağlarında saklandığı için hem güvenli hem de aracısız şekilde kullanılabilmektedir.

Blockchain, yapay zeka ve veri marketlerinin kesiştiği noktada yer alan
7 girişimi derledik;

1-Enigma

Enigma, hesaplamanın güvenli bir şekilde off-chain (blockchain ağının dışında) yapılmasını sağlayan bir veri pazarı oluşturuyor. Şu anda, taraflar arasında veri paylaşımı genellikle riskli ve geri çevrilemez bir süreçtir. Bir pazarda veri satın alan bir kişi, bunu ücretsiz bir sürümünü yaratarak dağıtabilir. Yakın zamanda piyasaya sürülen Enigma’nın yeni veri pazarı Catalyst, şirketlerin ve kuruluşların, akıllı sözleşmeler aracılığıyla abone olabilecekleri ve tüketebilecekleri veriye katkıda bulunmalarını sağlıyor.

2. Numerai 

Numerai, küresel bir veri bilimciler topluluğunda makine öğrenme problemlerini kullanır ve sonuçları uzun / kısa bir özsermaye hedge fonu olarak işlemek üzere bir yapay zeka modeli oluşturur. 

3. Datum

 Tüketici tarafında, kullanıcıların kendi verilerinin para kazanmalarını sağlayan global bir veri pazarı olan Datum bulunuyor. Şirket, kullanıcı verilerini iş ortaklarıyla paylaşmak için 90.000’den fazla kullanıcıya sahip. 

4. Nucypher

Enigma gibi gizlilik katmanlarına benzer şekilde, NuCypher dağıtılmış veri ağları için proxy yeniden şifrelemeyi sağlar, işletmeler arasında güvenli veri paylaşımını kolaylaştırır. 

5. Ocean Protocol

Verileri paylaşma ve bunlardan para kazanmak için bir ekosistemdir. Özellikle yapay zeka için veri paylaşımının kilidini açmaya yardımcı olan belirtilmiş bir hizmet katmanı sağlar. Ölçek için tasarlanmıştır ve verilerin güvenli, güvenli ve şeffaf bir şekilde paylaşılmasına ve satılmasına olanak veren blockchain teknolojisini kullanır.

6. Computable Labs

Computable Labs, yapay zeka için veri ve algoritmalara erişimi demokratikleştirmek için yeni bir internet altyapısı oluşturuyor. Şirket, verilerin satın alınması ve satılması için bir merkez olarak hizmet veren bir jetonlu kayıt defteri (TCR) sağlamayı amaçlamaktadır.

7. Synapse AI

Synapse, araştırmacıların, eğitmenlerin, işlemcilerin ve yüklenicilerin ulaşabildiği merkezi olmayan ve herhangi bir zamanda programlı olarak erişilebilen veri merkezi yaratıyor.

Ferhat Yalçın

Founder

Tomorrow