Blockchain teknolojisinin Türkiye’de yaygınlaşması amacıyla Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) liderliğinde kurulan Blockchain Türkiye Platformu (BCTR) 32 üyeye ulaştı. Blockchain teknolojisinin potansiyelinin, faydalarının araştırılması ve kullanım alanlarının artırılması amacıyla Haziran ayında duyurusu yapılan platformun Yürütme Kurulu’nda yer alan isimler de belirlendi.

BCTR’nin faaliyetlerinin paylaşıldığı toplantıda verilen bilgiye göre Blockchain Türkiye Platformu, kurulduğu günden bu yana ulaştığı 32 üye ile 10’dan fazla sektörün temsil eder hale geldi.

‘BUNU ANLAMADAN GELECEKTE VAR OLMAK MÜMKÜN DEĞİL’

Toplantıda verilen bilgiye göre BCTR Yürütme Kurulu şu kişilerden oluştu: TBV Başkanı Faruk Eczacıbaşı, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Dr. Soner Canko, Accenture Türkiye Genel Müdürü Dilnişin Bayel, Akbank Direkt Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tolga Ulutaş, Boğaziçi Ventures Yönetim Kurulu Başkanı Barış Özistek, BTCTurk CEO’su Özgür Güneri ve Ford Otosan CDO’su Hayriye Karakuzu Karadeniz.

BCTR bünyesinde ayrıca şu başlıklarda çalışma grupları da oluşturuldu: Finans, Bankacılık ve Sigortacılık, Hukuk, Regülasyon Stratejileri ve Uyuşmazlık Çözümleri, Organizasyonel Gelişim, Eğitim ve Etkinlikler, Üretim ve Lojistik, Teknoloji.

Toplantı konuşan BCTR Yürütme Kurulu üyesi ve TBV Başkanı Eczacıbaşı, “Bugün ister Dördüncü Endüstri Devrimi diyelim ister bilgi toplumu, gerçek şu ki dünya gittikçe hızlanan bir aşamaya girdi ve bizi de yeni bir düşünme biçimine zorluyor. Blockchain, bu yeni düşünce kalıbının en devrimsel sonuçları olacak ürünlerinden biri; anlamak, sindirmek ve yaygınlaşmasını sağlamak için aynı masanın etrafında toplanıyoruz” dedi.

BCTR Yürütme Kurulu üyesi ve BKM Genel Müdürü Canko ise: “Blockchain getirdiği yeni düşünce yapısını anlayıp, benimsemeden gelecekte var olmak mümkün olmayacak” diye konuştu.

Toplantıda konulan BCTR Yürütme Kurulu Üyesi ve Akbank Direkt Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tolga Ulutaş da şu değerlendirmeyi yaptı: “Blockchain teknolojisi, finans alanında yeni hizmetlerin oluşturulmasına imkân sağlarken zaman ve maliyet konusunda da birçok fayda sunuyor. Bunların yanı sıra platform kullanıcıları arasında bulunan güvenin gelişimine de olanak sağlıyor.”

BLOCKCHAIN NEDİR? NELERİ DEĞİŞTİRECEK?

Blockchain, merkezi yapılar olmaksızın, güvenli ve kalıcı veri kayıtları oluşturulmasını ve saklanmasını sağlayan bir yaklaşım. Dijital, mutabakat ile doğrulanan, dağıtık ve kriptografik olarak mühürlenmiş kayıtların aktarılmasında kullanılan teknolojiye verilen isim olan Blockchain, finanstan tedarik zinciri yönetimine, sağlıktan enerjiye kadar birçok sektörde kullanımı araştırılan bir alan olarak dikkat çekiyor.

Sunduğu güvenli ve şeffaf yapıların yanı sıra başta teknoloji, finans ve sigorta olmak üzere pek çok farklı alanda yeni iş modellerinin doğmasına da aracı olan Blockchain “geleceğin teknolojisi” olarak anılıyor. Gerçek ve tüzel yapıların kendi aralarındaki işleyiş süreçlerini değiştirecek olan Blockchain teknolojisi, bürokratik işlemlerle, ithalat ihracat, bankacılık ve sözleşme süreçlerini hızlandırma potansiyeli barındırıyor.

Ayrıca bu teknolojiyle örneğin bağışlar kaynağından alıcısına dek tüm süreçlerde şeffaf şekilde takip edilebiliyor, kimlik, sağlık gibi kamu ve özel kayıtlar kurumlar arasında şeffaf, eş zamanlı ve güvenlik bir şekilde taşınabiliyor.

Kaynak: HaberTürk