Blockchain Türkiye Platformu (BCTR), Blockchain Türkiye Hukuk, Düzenlemeler ve Kamu İlişkileri Çalışma Grubu tarafından hazırlanan “Non-Fungible Token-Nitelikli Fikri Tapu Raporu” yayınlandı.

Adem-i merkeziyetçi sisteme bölgesinde liderlik eden bir Türkiye yaratmakvizyonu ile Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) çatısı altında bir inisiyatif olarak kurulan Blockchain Türkiye Platformu (BCTR), “Türkiye’de sürdürülebilir blockchain ekosistemi oluşturarak, bu teknoloji ile yeni dönem iş yapış biçimlerinin önündeki zorlukların giderilmesine yönelik bir paylaşım platformu oluşturma” misyonunu kendisine şiar edinmiş, kar amacı gütmeyen bir organizasyon.

BCTR çatısı altında yer alan Çalışma Grupları ile blockchain teknolojisine ilişkin güncel konuları ve kullanım alanlarını değerlendirmek; ilgili paydaşları bir araya getirmek ve Blockchain teknolojisinin Türkiye’de yaygınlaşması, bilinirliği ve kullanımının artırılması, faydalarının araştırılması ve stratejik önceliklerinin saptanması için yayınlar hazırlama ilkeleri çerçevesinde;
Blockchain Türkiye Hukuk, Düzenlemeler ve Kamu İlişkileri Çalışma Grubu tarafından hazırlanan Non-Fungible Token-Nitelikli Fikri Tapu Raporu, kendi alanında önemli bir ihtiyaca cevap vermek üzere hazırlandı.
Hazırlanan rapor aşağıdaki Önsöz yazısı ile okuyucularını karşılıyor:

“NFT, reel ya da dijital bir varlığın benzersiz olduğunu ve bu nedenle birbirinin yerine geçemeyeceğini onaylayan, blokzincirde depolanan veri birimi olarak kabul edilmekte ve bir nevi dijital varlığa/esere sahip olunmasını sağlayan bir tür sertifika olarak nitelendirilmektedir. Bu kendi başına benzersiz ve öznel NFT’ler kopyalanamaz, silinemez veyahut benzeri bir varlık ile eşitlenemezler. NFT’lerin, özellikle sanatçıların ürettikleri eserler bakımından telif haklarına erişim ve ispat kolaylığı açısından devrim yaratma potansiyeline sahip olduklarını söylemek mümkündür. İster spekülatif bir heves ister harika bir yeni olasılık olduğu düşünülsün, milyonlarca dolara satılan NFT’ler tüm dünyada dikkat çekmeye devam etmektedir.

Günümüzde yeni yeni yer edinen birçok teknoloji gibi NFT’ler de hukuken çeşitli tartışmalara konu olmaktadır. Ulusal alanda NFT’leri düzenleyen kapsamlı ve özel bir hukuki düzenleme bulunmaması, uluslararası alanda ise yasal düzenlemelerin sınırlı olduğu ve düzenleme çalışmalarının devam ettiği dikkate alındığında, mevcut ulusal ve uluslararası düzenlemelerin NFT’leri ilgilendiren hususlarda uygulanabilirliklerinin değerlendirilmesi gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır.

NFT piyasasının hızla büyümesi ve ticaret hacminin ciddi bir boyuta ulaşması, bu alanın düzenlenmesi konusunu gündeme getirmektedir. Ayrıca bu benzersiz ve öznel dijital varlıklar; eser vasfı, eser sahibi ile satıcısının telif hakları, mali hakların devri, eser sahibinin telif haklarına ilişkin muhtemel uyuşmazlıklar gibi fikri mülkiyet hakları anlamında da çeşitli tartışmalara sebep olmaktadır.

Bu doğrultuda, Blockchain Türkiye Hukuk, Düzenlemeler ve Kamu İlişkileri Çalışma Grubu olarak hem NFT’leri hem de bu alandaki ulusal ve uluslararası tüm güncel hukuki düzenleme ve çalışmaları detaylıca inceleyerek NFT’lerin gelecekteki kullanım alanlarına, akıllı sözleşmeler ile var olan bağlarına, ulusal ve uluslararası düzenlemelerde vergilendirilmelerine, fikri mülkiyet hukuku kapsamındaki ve Türkiye’de özellikle MASAK mevzuatı kapsamındaki yerlerine ve dünyada yapılan hukuki düzenlemelere ilişkin değerlendirme ve önerilerde bulunduk. Büyük bir titizlikle hazırladığımız Non-Fungible Token (Nitelikli Fikri Tapu) Raporu’nu siz değerli okuyucularımıza sunmaktan büyük mutluluk duyarız.”

> İlgili raporu buradan indirebilirsiniz.

Eğer BCTR ağına dahil olmak, kurumsal olarak BCTR Çalışma Gruplarına katılmak, hazırlanan raporlara katkı sağlamak isterseniz üyelerimiz sayfasından detaylı bilgi alabilirsiniz.