Project Leonidas olarak adlandırılan toptan (wholesale) CBDC çalışmasında 18 banka bulunuyor. İşte detaylar…

Associazione Bancaria Italiana (ABI) çatısı altındaki bir grup banka, Bank of Italy – İtalya Merkez Bankası ile iş birliği ekseninde merkez bankası dijital para birimi (CBDC) pilot çalışmasına katılıyor.

Project Leonidas olarak adlandırılan toptan (wholesale) CBDC çalışmasında, blockchain teknolojisinden yararlanan 18 banka bulunuyor.

CBDC girişimi, İtalya Merkez Bankası’nın “finansal istikrar ve tüketicinin korunması için” yeni blockchain kullanım durumlarını keşfetmeye yönelik girişiminden biri.

Çalışma, aylık mutabakatları ortadan kaldırmak isteyen çok sayıda İtalyan finans kurumunun dahil olduğu blok zinciri tabanlı bir çalışma olan Spunta ile benzerlik taşıyor. Görünüşe göre İtalyan düzenleyiciler, toptan bir CBDC’de DvP’ye odaklanıyor.

Diğer yandan İtalya Merkez Bankası, diğer alternatifleri keşfetmeye de açık olduğunu bildirdi. Kurum daha önce sahte banka garantileri ile kefaletlerini ortadan kaldırmak için blok zincirine güvenerek pilot programa katılmak için 30 bankayı dahil etmişti…

Toptan CBDC’lerin popülaritesi, birkaç hareketli parçaya sahip perakende versiyonlara göre göreceli uygulama kolaylığı göz önüne alındığında artıyor.

Bu kapsamda ABD Merkez Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Michelle Bowman, toptan bir CBDC’nin büyük umut vaat ettiğini kaydetmişti.

Son olarak genel kanı, gizlilik ve devlet gözetimi endişelerini takiben perakende CBDC’lere şüpheyle bakıldığına işaret ediyor. Uzmanlar, Nijerya ve Jamaika CBDC’lerinin zayıf bir şekilde benimsenmesine atıfta bulunarak, perakende sürümlerinin mevcut ödeme sistemleriyle rekabet etme gibi zorlu bir görevle karşı karşıya olduğunu ifade ediyor.

KaynakCoingeek