Yılın sonuna yaklaşırken, Asya’daki kripto para birimi endüstrisi için düzenleyici ortam, artan bir ivmeyle önemli gelişmelere sahne oldu. Özellikle Hong Kong, kendisini kripto ve Web3 inovasyonu için bir merkez olarak kurma çabalarının ön saflarında yer aldı.

Hong Kong

Haziran ayında Hong Kong, sanal varlık ticaret platformları için kripto lisanslama rejimini resmi olarak başlattı ve lisanslı borsaların perakende ticaret hizmetleri sunmasına izin verdi. Düzenleyici, bu tür lisansları HashKey ve OSL’ye verdi.

Hong Kong Menkul Kıymetler ve Vadeli İşlemler Komisyonu, Ekim ayında aracılar için sanal varlıklarla ilgili faaliyetlere ilişkin kılavuzunu güncelleyerek, kripto ETF katılımı için yatırımcı yelpazesini genişletti. Düzenleyici ayrıca Kasım ayında şehrin dijital varlık tokenizasyon faaliyetlerini denetlemeyi amaçlayan iki genelge yayınladı ve Aralık ayında spot kripto ETF başvurularına açık olduğunu söyledi.

Hong Kong Finansal Hizmetler ve Hazine Sekreteri Christopher Hui, Kasım ayında Hong Kong Fintech Haftası’nda hükümetin Web3 büyümesine olan bağlılığını yeniden doğruladı. JPEX kripto borsasına yönelik son baskılara rağmen Hui, düzenleyici eylemlerin kararlılıklarını caydıramayacağını söyledi.

Asya merkezli dijital varlık yönetimi firması Metalpha’nın CEO’su Adrian Wang, kripto yatırımcılarının “Hong Kong’un Singapur’un dengeli düzenleyici rejimini ne kadar hızlı yakaladığını” görünce şaşırdıklarını ifade ediyor.

Singapur

Hong Kong, sektör oyuncularına kripto dostluğunu göstermeye devam ederken, Singapur, ülkede üslerini kurmak için kripto ve web3 alanındaki birçok küresel şirketin ilgisini çekmeye devam ediyor. Ancak geçen yıl şehir devleti, Three Arrows Capital, Vauld ve Hodlnaut’un başarısızlıkları da dahil olmak üzere kripto oyuncularını içeren birçok krize tanık oldu.

Singapur Para Otoritesi, yakın zamanda Coinbase ve Circle dahil olmak üzere kripto firmalarına lisans verdikten sonra kripto firmalarını düzenlemeye kararlı görünüyor. Gemini ayrıca Haziran ayında Singapur’daki çalışan sayısını 100’ün üzerine çıkarmayı planlayarak Asya’da büyümeye hazırlandığını belirtti.

Güneydoğu Asya’da popüler olan araç çağırma süper uygulaması Grab da web3 hizmetlerini NFT cüzdanlarıyla birleştirmeye başladı. Haziran ayında MAS ile merkez bankası dijital para birimleri, tokenize edilmiş banka mevduatları ve stablecoin’ler de dahil olmak üzere üç dijital varlığın kullanımını çevreleyen bir pilot çalışmanın parçası olmak üzere anlaşma imzaladı.

Japonya, Güney Kore ve Tayvan

Hong Kong ve Singapur, Asya’nın en yüksek profilli kripto merkezleri olarak ortaya çıkarken, Japonya, Güney Kore ve Tayvan gibi diğer bölgeler de yeni ortaya çıkan sektör için ilgili düzenlemeleri ve yönergeleri formüle ediyor.

Örneğin Japonya, stablecoin ile ilgili düzenlemeler oluşturmak için Haziran ayında Ödeme Hizmetleri Yasasını revize etti. Japon hükümetinin TerraUSD’nin patlamasının ardından stablecoin yatırımcılarına koruma sağlamaya çalıştığı bildirildi. Olumlu görünüm, USDC stablecoin ihraççısı Circle’ın Japonya’daki varlığını genişletmek için Japon menkul kıymetler ve bankacılık devi SBI Holdings ile ortaklık kurmasına yol açtı.

Bu arada, Güney Kore’nin ikinci büyük şehri Busan, önümüzdeki yılın ilk yarısında resmi bir iş kurma umuduyla Busan Digital Asset Exchange adlı bir dijital varlık borsasını işletmek için iki şirketin başvurusunu çekti. Varlıklara göre dünyanın üçüncü büyük emeklilik fonu olan Güney Kore Ulusal Emeklilik Servisi de kripto endüstrisine olumlu bakıyor. Holding raporuna göre bu yılın üçüncü çeyreğinde Coinbase hisselerini 19,9 milyon dolar değerinde satın aldı.

Tayvan da kripto endüstrisi için daha fazla düzenleme oluşturma sürecinde. Ekim ayında Tayvan, ülkede faaliyet gösteren tüm kripto platformlarının izin başvurusunda bulunmasını gerektirecek bir kripto yasa taslağı taslağını resmi olarak teklif etti. Bunu başaramamaları halinde, düzenleyiciler onlara faaliyetlerini durdurmalarını emredebilir.

Daha önce Tayvan, düzenleyicisinin Temmuz 2021’de kara para aklamayı önleme kuralları getirmesinden bu yana kripto ticaret platformlarının kara para aklamayı önleme yasalarına uymasını zorunlu kılıyordu.

KaynakThe Block