2024-2026 Orta Vadeli Program’da Dijital Türk Lirası (CBDC), Akıllı Sözleşmeler, kripto paralara ilişkin regülasyon gibi konular dikkat çekti.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomik, sosyal ve çevresel hedeflerini belirleyen ve bu hedeflere ulaşmak için izlenecek politikaları sunan üç yıllık Orta Vadeli Program kamuoyuyla paylaşıldı. Kısa adı OVP olan 2024-2026 Orta Vadeli Program’da Dijital Türk Lirası (CBDC), Akıllı Sözleşmeler, kripto paralara ilişkin regülasyon gibi konular dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Dijital Türk Lirası çalışmaları devam ediyor”

73 sayfalık OVP’de “Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme Projesinin ikinci faz pilot bulguları doğrultusunda, Dijital TL’nin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yürütülecektir.” İfadeleri yer aldı. OVP ile ilgili genel konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dijital Türk Lirası çalışmaları devam ediyor, takvim yakında paylaşılacak.” Dedi.

Dijital Türk Lirası düzenlemesinin 2024 yılının son çeyreğinde tamamlanmasının beklendiği kaydediliyor.

 

“İhraç süreçlerini dijitalleştirecek akıllı sözleşmeler üzerinden gerçekleştirilmesini sağlayacağız.”

OVP’nin 9 nolu maddesi olan “Dijital Dönüşüm”ün altındaki 30 nolu alt başlık şöyleydi:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Blok zinciri teknolojisinin temeli olan akıllı sözleşmeler ile ilgili katılım finansta İstanbul’u küresel finans merkezlerinden biri haline getireceklerini ve “Menkul kıymetlerin ihraç süreçlerini dijitalleştirecek akıllı sözleşmeler üzerinden gerçekleştirilmesini sağlayacaklarını.” Kaydetti.

Son olarak OVP’de kripto paralara ilişkin de kısa bir bilgi geçti. Bu noktada “kripto paraların düzenleme kapsamında olacağı” bildirildi.