Mayıs ayında tüm açık pozisyonlarının yüzde 26’sına karşılık gelen 2,3 milyar dolarlık Bitcoin opsiyonlarının vadesi doldu…

ABD ekonomisinin içinde bulunduğu durum sıra dışı bir görünüm arz ediyor. Bir yandan, sürekli endişe duyulan enflasyonla mücadele sürecinde faiz oranları son 16 yılın en yüksek seviyesine çıkarken ve resesyon göstergeleri ekonomide frene basıldığını işaret edecek şekilde kırmızı ışık vermeye devam ederken, diğer yandan ekonomik iyileşmeyi işaret edecek şekilde hizmet sektörü ve istihdam piyasası güçlü ve dirençli görünümünü koruyor.

Tüketici harcamaları ise hiç hız kesmeden artmaya devam ediyor, nitekim son açıklanan S&P Global Flash Bileşik PMI endeks değeri, 2022 Nisan ayından bu yana en sert yükselişini kaydetti. Bu doğrultuda, ABD birinci çeyrek GSYH değeri de yukarı yönlü revize edildi. FED’in takip ettiği en önemli ölçütlerden olan ve en son yayınlanan Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) raporu, tüketicilerin seyahat-gezi, eğlence ve diğer hizmet sektörlerinde harcama yapmaya devam ettiklerini gösteriyor. Böyle bir ortamda ekonomi politikalarının yürütülmesi oldukça çetrefilli bir hâle geliyor.

Federal Açık Piyasa Komitesi’ndeki tutanaklara göre komite üyeleri arasında enflasyonla mücadele yöntemi hususunda fikir ayrılıkları olduğu görülüyor. Belirsizliklerin devam ettiğini bir dahaki toplantıya kadar tüm ekonomik veriler kapsamlı bir şekilde değerlendirilerek karar verilmesi gerektiğini belirtiliyor.

Mayıs ayında tüm açık pozisyonlarının yüzde 26’sına karşılık gelen 2,3 milyar dolarlık Bitcoin opsiyonlarının vadesi doldu. Buna rağmen piyasa temelde herhangi bir sıkıntı yaşamadı. Kısa vadede volatilite durgun seyretti. Beklenti bu durumun devam etmeyeceği yönünde ve gelecek yıl yapılacak olan Bitcoin Halving ve 2024 ABD başkanlık seçimleriyle birlikte piyasaların da yeniden dalgalanmaya başlayacağı bekleniyor.

Bununla birlikte, Ethereum’da da ilgi çekici gelişmeler yaşanıyor. Proto-danksharding’in devreye girmesi adeta çığır açarken, bu sayede Katman-2 (L2) işlem maliyetleri on kat azalması bekleniyor. L2’lerin yaygın olarak benimsenip kullanımını artıracak bu gelişmeyle halen durgun olan Ether piyasalarına canlılık geldiği görülüyor.