New York Güney Bölge Mahkemesi Yargıcı Analisa Torres, Ripple’ın “XRP’yi satarak federal menkul kıymetler yasasını ihlal etmediğine” karar verdi.

13 Temmuz 2023’te ABD’de yaklaşık 2,5 senedir devam eden Ripple davasında tarihi bir karar alındı. Bilindiği üzere SEC Ripple’nin bir menkul kıymet olduğunu, nereye ve nasıl satıldığı konusundaki çekinceler konusunda yasal olmayan şekilde iş yaptıklarını belirterek Ripple şirketine dava açmıştı.

Federal mahkemeden olumlu bir sürpriz karar geldi. Davanın yargıcı Analisa Torres, Ripple’nin yatırım sözleşmesi olarak sınıflandırılmayacağına, yani Ripple’nin bir menkul kıymet olmadığına ilişkin karar verdi. Kararın ardından kripto para piyasası XRP liderliğinde yükselişler kaydetti.

Analistlere göre eğer aksi yönde bir karar çıksaydı XRP, halihazırda var olduğu kripto borsaları tarafından liste dışı bırakılacak, belki de tarihi bir çöküş yaşayacaktı.

Mahkemenin Ripple’ı menkul kıymet olmadığına hükmetmesi sonrası daha önce bu davalar nedeniyle delist eden birçok uluslararası kripto para borsası tekrardan Ripple’ı listeleme kararı aldı. Kraken, Coinbase, Gemini ve Bitstamp gibi borsaların Ripple’ı tekrardan listelemesi sonrası Ripple’daki yükseliş %100’ü buldu. Karar sonrası kripto para borsaları Ripple konusunda yasal olarak da önlerinin açıldığını düşündüklerini belirtti.

Haziran ayında BlackRock ve şimdi gelen Ripple kararı kripto para piyasasının son dönemde yukarı çevrilmesindeki en önemli etkenler olarak öne çıkıyor.