Research and Martkets’in yayımladığı “Medya, Reklamcılık ve Eğlence Sektöründe Blockchain Pazar Büyüklüğü ve Pay Analizi – Büyüme Eğilimleri ve Tahminler (2023 – 2028)” raporu; blockchain teknolojisi, medya, reklamcılık ve eğlence sektörlerinde devrim yaratmaya devam ettiğine dikkat çekiyor.

Araştırma raporuna göre; medya, reklamcılık ve eğlence sektörlerinde blockchain kullanımının pazar büyüklüğünün, 2023’te 0.84 milyar dolarken 2028’e kadar 15.29 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu büyüme, içerik koruma ihtiyacı ve içerik oluşturucular ile son kullanıcılar arasında aracıların azaltılması gerekliliğinden kaynaklanıyor.

Medya ve eğlence endüstrisinde, içeriklerin yaygın ticarileşmesi ve fikri mülkiyet korsanlığının artması, blockchain teknolojisinin benimsenmesini hızlandırdı. Bu teknoloji, içerik oluşturucuları ve medya şirketlerini destekleyerek, gerçek zamanlı tüketim tabanlı fiyatlandırma ve işlem maliyetlerini %40-80 oranında azaltma potansiyeli sunuyor.

Raporda, medya sektöründe dijital haklar yönetimi sistemlerinin yetersiz kaldığı ve blockchain teknolojisinin bu açığı kapatabileceği belirtiliyor. Blockchain, içerik toplayıcıları ve platform sağlayıcıları gibi aracıları aşarak pazar gücünü telif hakkı sahiplerine kaydırabilir.

Pandemi sonrası dönemde fiziksel eğlence etkinliklerine olan ilgi artarken, NFT’nin piyasa büyüme oranına olan katkısı da önem kazanıyor. Blockchain, aracıların gerekliliğini ortadan kaldırarak sağlayıcılar ve ödeyiciler için idari maliyetleri ve zamanı azaltıyor. Ancak, bu teknolojinin uygulanma sürecinin maliyetli ve zaman alıcı olması gibi zorluklar da mevcut.

Rapor aynı zamanda, teknolojinin standardizasyon eksikliği ve yeni teknolojilerin uygulanmasının zorlukları gibi konulara da dikkat çekiyor.

KaynakResearch and Markets