Aralarında ABD, Kanada ve Japonya’nın da bulunduğu 7 farklı merkez bankası, CBDC konulu ortak rapor yayımladı…

CBDC, dünyanın farklı bölgelerinde gündemdeki sıcak yerini korurken önemli bir gelişme yaşandı. Dünyanın farklı bölgelerinden 7 ülke, CBDC odağındaki genel ve ortak görüşlerini kısa bir rapor üzerinden kamuoyuyla paylaştı.

Buna göre ABD, İngiltere, Avrupa, İsviçre, Kanada, İsveç ve Japonya’daki ortak görüş CBDC alanındaki ilerlemeye ‘henüz’ karar verilmediği yönünde. Bununla birlikte neler yapılması gerektiği gibi konular kısaca ele alınıyor.

Raporda işlenen konular arasında en çok dikkat çekeni ise geleneksel finans kurumları ile CBDC arasındaki ilişki; bu noktada CBDC’lerin bankalardan hatırı sayılır miktarda mevduat çıkışına neden olunmadan benimsenmesinin önemine vurgu yapıldığı görülüyor…

Avrupa Merkez Bankası, 3000 Euro gibi nispeten düşük kullanım limitleri öneriyor. Ancak bu türde sınırlamaların benimsenmesine negatif etki edebileceğinin de altı çiziliyor. Stablecoin’lerde herhangi bir ‘limit’ ya da ‘sınırlama’ olmadığı da belirtilenler arasında. Yeterli ölçüde benimsenme söz konusu olmadığı taktirde CBDC adımlarının baltalanabileceği ifade ediliyor.

Varlıkları etkin şekilde kontrol etmenin yollarından biri olarak, negatif faiz oranları da dahil olmak üzere CBDC’ye faiz teklif edilebileceği kaydediliyor.

Rapordaki en dikkate değer çıkarımlardan biri de CBDC standartlarının dikkate alınması. Geleneksel ödemeler ve satış noktası ödemeleriyle entegrasyonun sağlanmasının önemi vurgulanıyor.

7 merkez bankasından oluşan grup, CBDC odaklı ilk raporunu 2021’de yayımlamıştı.

KaynakLedger Insights