Kanada’daki Waterloo Üniversitesi’nde yayınlanan bir çalışma elektrikli araç şarjında blockchain teknolojisinin nasıl kullanılabileceğine dikkat çekiyor. Çalışma, Blockchain’in tüketiciler, enerji tedarikçileri ve mülk sahipleri arasında nasıl güven sağlayabildiğini ana hatlarıyla belirtiyor.
Yapılan araştırmaya göre yol kenarlarındaki şarj istasyonları hala tam anlamıyla güvenli değil. Elektrikli şarj istasyonlarında geleneksel yakıt pompalarından farklı olarak maliyet dijital olarak gösteriliyor ve sağlayıcı genellikle bilindik bir enerji firması olmuyor. Bu nedenle araba sahipleri, arabalarını şarj etmek için doğru miktarda ödeme yapıp yapmadıklarını tam olarak bilemiyorlar.
Araştırmanın yazarlarından olan Waterloo Bilgisayar Bilimleri Departmanı doktora adayı Christian Gorenflo konuyla ilgili olarak: “Enerji hizmetleri, gittikçe müşterileri ve ortaklarıyla sağlam bir güven ilişkisi olmayan kuruluşlar tarafından sağlanıyor. Bu bağlamda, blockchain merkezi bir güvenilen partiyi değiştirmek için umut verici bir yaklaşım çünkü doğrudan eşler arası enerji ticareti yapılmasını mümkün kılıyor.”
Buradaki amaç tüketilen enerji ve ilgili işlemler hakkında bir blockchain üzerinde veri depolamak. Böylece bilgiler taraflarca değiştirilemeyecek ve erişilebilir olmayacak. Yani blockchain, şu anda sektörde bulunmayan tek güven kaynağı olacak.
Araştırmacılar, bilgisayar bilimcisi Prof. Srinivasan Keshav, yönetim bilimcisi Prof. Lukasz Golab ve Gorenflo, ismi açıklanmayan bir araç şarj hizmeti sağlayıcısı ile iş birliği yaptı.
Elektrikli şarj alanında yürütülen tek blockchain çalışması bu değil. Omega Grid, Bosch ve Jaguar Land Rover gibi isimler de bu alanda blockchain teknolojisinin potansiyelinden yararlanmak sitiyorlar.