Alman otomobil üreticisi Mercedes-Benz, blokzinciri kullanarak kobalt tedarik zincirindeki CO2 emisyon miktarını takip edecek.
Kobalt, lityum iyon piller için kullanılıyor. Lityum-iyon piller ise benzinli motorların yavaş yavaş azaldığı şu günlerde gittikçe daha popüler hale gelen elektrikli arabalarda kullanılıyor. Dolayısıyla kobalt talebi artıyor, ancak kobalt madenciliği çevreye zarar veren bir süreç ve dünya çapında taşınması işleri daha da kötüleştiriyor.
Mercedes-Benz de tedarik zincirindeki CO2 emisyonlarını azaltmak için İngiltere merkezli blokzinciri şirketi Circulor ile iş birliğine giderek ilgili bir projeye öncülük ediyor. Bu, şirketin, arabalarının 2039 yılına kadar karbon nötr olmasını istediği “Ambition2039” adlı girişiminin bir parçası.
Mercedes-Benz yönetim kurulu üyesi Markus Schäfer, bu projede kilit noktanın şeffaflık olduğunu, arzularının tüm süreçleri şeffaf ve izlenebilir bir hale getirmek olduğunu söylüyor.
Mercedes-Benz’in iş birliğine gittiği Circulor şirketi daha önce blokzinciri kullanarak geri dönüşümlü kobaltı izlemek için Volvo ile de çalışmıştı.
Farklı otomobil devleri de blokzinciri teknolojisini aktif olarak kullanıyor. Lamborghini eski model arabalarını korumak ve doğrulamak için blokzincirini kullanıyor. Bunun yanı sıra Ford, BMW, Renault, General Motors ve Renault müşterilerin park biletleri ve otoyol geçiş ücretlerini otomatik olarak ödemelerini sağlayan bir blokzinciri sistemini test etmeye başladı. Biletleme sistemi otomobilleri otomatik olarak tanımlayacak ve bir blokzincirine kaydedebilecek.