İki kitabı bulunan yazar Can Orhun, 25 yıllık bilişim sektörü tecrübesiyle blok zinciri deneyimini edebiyat dünyasında birleştirdi. Yazar, yazım aşamasında olan üçüncü kitabının ilk sayfasını okuyucularıyla NFT dünyasında buluşturdu.
NFT dünyası bugün özellikle sanat alanı başta olmak üzere yakın gelecekte birçok alanda büyük fırsatlar sunuyor. Müzik ve görsel sanatlar alanında önemli yenilikler sunan, sanat şemsiyesi altındaki birçok farklı alanda da geleceği şekillendirebilecek potansiyele sahip NFT dünyasının diğer alanlarda gösterdiği gelişmeleri yayıncılık aşamasında gösterebilmiş olduğunu söylemek için henüz erken.
Sanat dünyasını etkileyen NFT edebiyatta var olabilecek mi?
Edebiyat dünyasına Oğlak Yayınları’ndan çıkan Yusuf’un Limanları kitabı ile giriş yapan Can Orhun, okuyucularının karşısına ikinci kitabı Ex-libris ya da Pertev Efendi’nin Olağanüstü Yolculuğu ile bir kez daha çıktı. Şu anda üçüncü romanını yazan Orhun, kitabının ilk sayfasını henüz yazım aşamasındayken NFT ile okuyucularla buluşturdu.
Yayıncılık sektörünün büyümesi için fırsat
Üçüncü kitabını kurgulama aşamasında yaptığı hazırlıklar hakkında bilgi veren Can Orhun, “Bu çalışmanın NFT alanında ticari bir çalışma olmasından çok, yayıncılık sektöründe yazarlara ve yayınevlerine fikir vermesini, NFT alanına henüz girmemiş sektör paydaşlarının ortak akıl ile projeler geliştirip sektörün bu alanda da büyümesi için fayda sağlamasını umuyorum.” dedi.
NFT edebiyat dünyasına neler sunabilir?
Bir edebiyat eserinin matbaa basımından farklı olarak, NFT ile yayınlayıp, sınırlı sayıda elektronik ortamda okuyucuyla buluşmasının, okuyucu kitlesi ile basım öncesinde; iletişim, sayfa, görseller, eskiz çalışmaları gibi yazım sürecine özel ve genellikle okuyucunun dahil olmadığı süreçlere onları da sınırlı sayıda ve özel haklar ile dahil edilmesi gibi birçok ek yenilik getirmesi öngörülüyor.
Yazım aşamasında olan romanın ilk sayfası: