Uzmanlara göre büyük ağların yüzde 51 saldırısı ile karşılaşma olasılığı düşük…
Başlarken:
Yüzde 51 saldırısı nedir?
Teorik olarak bir Blockchain’deki hash oranının en az yüzde 51’inin kontrolünün ele geçirilmesi ile beraber blockchain kaydının değiştirilmesi, kripto ve NFT’leri içeren işlemlerde sahtecilik yapılması şeklinde özetlenebilir. Temelde kötü aktörlerin (siber korsanlar, siber suç örgütleri, vb.) blockchain ağını ele geçirmesi, diğer madencilerin işlemlerinin engellemesi ve ağdaki işlemleri korkunç finansal etkilerle manipüle etmesi (double spending…) gibi unsurları esas alır.
Uzmanlara göre büyük ağların yüzde 51 saldırısı ile karşılaşma olasılığı düşük. Ancak bu yönde bazı başarılı saldırılar da yok değil. 2022 yılının Mart ayında Ethereum bağlantılı yan zincir Ronin’in popüler P2P blockchain tabanlı oyunu Axie Infinity’nin kontrolü başarıyla ele geçirildi örneğin.
Yüzde 51’lik bir başka saldırı 2020’de Bitcoin Gold’un kontrolünün ele geçirilmesiyle gerçekleşti. Bitcoin Gold, 2017’de Bitcoin blockchain’inden ayrılan küçük bir kripto para birimiydi…
Peki gelecekte yeni bir yüzde 51 saldırısı ne kadar olası? Bu tür bir saldırıya karşı güvenlik açığı, doğrudan ağ boyutuyla ilişkili. Blockchain işlem hacmi ne kadar büyükse, o kadar güvenli. Öte yandan uzmanlara göre PoW iş ispatı mekanizmalarına sahip Bitcoin gibi sistemlerde yüzde 51 saldırısının gerçekleşmesi olasılığı, siber korsanlar açısından imkansıza yakındır. İşlem gücü çok fazladır. Çoğu otoriteye göre bunu yapmaya çalışmak bilgisayar korsanlarının zamanına ve parasına değmez. Diğer taraftan başta da belirttiğimiz gibi işlem hacminin düşük olduğu blockchain ağlarında yüzde 51 saldırısının yaşanması olasılığı düşük olmakla birlikte vardır.