Blok zinciri teknolojisinin temel ilkeleri neler? İşte kolay anlaşılır yanıtlar…
2008’de kripto para işlemlerinin onaylanması amacıyla geliştirilen blok zinciri; tarih, yalnızca ‘ekleme’ yapılabilmesine uygun, belirli bir sahipliği bulunmayan veri bloklarından oluşur. İnternetin veriye ‘hızlı’ erişim konusundaki sıra dışı etkisine benzer bir devrim şeklinde nitelendirilebilir.
Yeni yeni benimseniyor ve sektörlere etkisi de şüphesiz güçlü olacak, ancak ‘aceleci bir teknoloji’ olmadığını da belirtmek gerekiyor, zira sonuçları kademeli ve istikrarlı yapıda aşama aşama ortaya çıkıyor.
Peki yakın gelecekte adından çok daha sık söz ettirecek olan blok zinciri teknolojisinin temel ilkeleri neler? İşte yanıtlar…
Blok zincirini anlamak
1- Dağıtık veritabanı
Bir blok zincirindeki tüm taraflar veritabanı ve tüm geçmişe erişim sağlayabilir. Veri, tek bir tarafın kontrolünde olmadığı gibi hepsi direkt olarak kendi işlem ortaklarının kayıtlarını doğrulayabilir.
2- Denkler arası aktarım
İletişim direkt olarak taraflar arasındadır. Merkezi bir düğüm bulunmaz ve her bir düğüm veriyi depolayıp diğer düğümlere aktarır.
3- Şeffaflık/Açıklık
İşlemler ve değerleri, sisteme erişen herkesçe görülebilir. Blok zincirindeki her düğüm kendisini tanımlayan alfanümerik adrese sahiptir. Blok zinciri adresleri arasındaki gerçekleşen işlemler esas alınır. Kullanıcılar anonim kalabilir veya kimliklerini kanıtlayabilir.
4- Kayıtların geri döndürülemezliği
Kendisinden önceki kayıtlarla bağlantılandırılmış olacakları (chain – zincir terimi buradan gelir) için kayıtlar değiştirilemez.
5- Bilgisayımsal mantık
Temel hesap defteri, blok zinciri işlemlerinin bilgisayımsal (computational) mantığına bağlanabilir. Kullanıcılar, düğümlerdeki işlemleri tetikleyen algoritmalar oluşturabilir. Burada bilgisayımsal terimine, sayısal süreçlerin uzay-zaman boyunca gerçekleşen mikrofiziksel süreçleri yönetmesi şeklinde karşılık getirmek mümkün.
Okuma Önerisi: Blockchain Üzerine
Daha fazla teknik okuma için BCTR.org’u takipte kalınız…