Bir blockchain ağının ve verilerinin güvenliği, şüphesiz ki siber saldırganlara ve diğer tehditlere karşı belli başlı özellikleri sayesinde mümkün. Peki Blockchain’de güvenliği sağlayan temel özellikler neler? İşte yanıtlar…
1- Blockchain açık bir sistemdir. Bu faktör, siber korsanlarının tek bir başarısızlık veya saldırı noktasından yararlanamayacağını gösterir.
2- Kriptografi kullanılır. Bu kullanım, verilerin gelişmiş matematiksel teknikler ile doğrulandığını ve şifrelendiğini gösterir. Her bloğun benzersiz tanımlayıcısının onu kendisinden önceki bloğa bağlamasıyla bir kayıt zinciri oluşturulur, bu da zinciri değiştirmeden herhangi bir kaydın değiştirilmeyeceği anlamına gelir.
3- Blockchain, mutabakata dayalı teknikler kullanır. Kullanıcıların blockchain’e bir işlem eklemeden önce orijinalliği ve kronolojik sırası üzerinde anlaşmaları gerekir. Farklı konsensüs mekanizmaları, fikir birliğine varmak için çaba kanıtı, risk kanıtı ve otorite kanıtı dahil olmak üzere çeşitli teknikler kullanır.
4- Blockchain, erişim ve kimlik yönetimini kullanır. Ağ kullanıcılarının işlemlerden veya blockchain verilerine erişimden önce kimliklerini ve erişim izinlerini doğrulamaları gerekir. Kimlik ve erişim yönetimi, biyometri, dijital imzalar veya akıllı sözleşmeler gibi kullanıcılara daha iyi güvenlik ve gizlilik sağlayan çeşitli yöntemlerle uygulanabilir. Sonuç olarak siber korsanlarının kullanıcıların kimliğine bürünme veya oturum açma bilgilerini ele geçirme olasılığı daha düşüktür.
5- Erişim yönetimi ve kimlik yönetimi, blockchain ile birlikte kullanılır. Ağ kullanıcılarının blockchain’deki işlemleri gerçekleştirmeden veya verilere erişmeden önce kimliklerini ve erişim haklarını doğrulamaları gerekecektir.