Blockchain tabanlı kredilendirme 2023’te yeniden ivme kazand. Aktif tokenize özel kredilerin değeri şu anda 582 milyon dolara ulaşmış durumda. Bu miktar bir yıl öncesine göre yüzde 128’lik bir artış anlamına geliyor.
Varlık kredisi takipçisi RWA.xyz’in verilerine göre, Haziran 2022’deki 1,5 milyar dolarlık zirveden hala uzak olsa da bu yeniden canlanma, kredi arayanların faiz oranlarındaki son yükselişin ortasında geleneksel finansörlere blockchain tabanlı alternatifler aradıklarına işaret edebilir.
NerdWallet tarafından 1 Aralık’ta yayınlanan bir rapora göre, blockchain tabanlı kredi protokolleri için mevcut ortalama yüzde oranı %9,64 iken, finansörler %5,75 ile %11,91 arasında küçük işletme banka kredisi faiz oranları sunuyor.
Alınan krediler de az değil. RWA.xyz, 1.804 anlaşmada 4,5 milyar dolarlık blockchain tabanlı krediyi takip etti. Bu da ortalama kredinin yaklaşık 2,5 milyon dolar olduğu anlamına geliyor.
Veriler, blockchain tabanlı kredi arayanların en büyük kısmının tüketici (197,7 milyon dolar) ve otomotiv (186,8 milyon dolar) sektörlerinden geldiğini, ardından fintech, emlak, karbon kredisi ve kripto para ticaretinin geldiğini gösteriyor.
Son dönemdeki yükselişe rağmen, 506 milyon dolarlık aktif kredi piyasası, 1,6 trilyon dolarlık geleneksel özel kredi piyasasının yaklaşık %0,3’ü büyüklüğünde.
Tüm bunlarla birlikte, blockchain tabanlı protokollerden kredi almak elbette birtakım riskleri de beraberinde getiriyor. Kredi arayanların borç almadan önce iflas, teminatlandırma, akıllı sözleşmeler ve diğer güvenlik risklerini iyi bir şekilde tartmaları gerekiyor.
Türkiye’de yatırımcıların yüzde 27’si kripto pazarına son 1 yılda giriş yaptı