Paribu ve FutureBright Group’un iş birliğinde hazırlanan “Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması-2024”ün sonuçları, kripto para ve blokzincir sektörüne dair ilgi çekici veriler sundu.

Daha önceki yıllarda olduğu gibi yine “en kapsamlı” olma niteliği taşıyan araştırma; Türkiye’de kripto para ekosisteminde yaşanan gelişmelere ayna tutmak, elde edilen verileri kamu ve paydaşlarla paylaşmak, kripto paraya dair beklentileri, motivasyonları ve bariyerleri tespit etmek ve çıkan sonuçlar nezdinde yapılabileceklere dair doğru bir yol haritası çıkarma amacını taşıyor.

Araştırma, 12 Temmuz – 2 Eylül tarihleri arasında, Türkiye’yi temsilen 12 ilde, bilgisayar destekli yüz yüze anket yöntemiyle görüşmeler yapılarak gerçekleştirildi. Araştırma sonuçları; bilinirlik, deneyim, teknoloji ve demografi olmak üzere 4 başlık altında toplandı.

Kripto paranın bilinirlik oranı bu sene de yüzde 99 oldu

Kripto paranın bilinirlik oranı her yıl artış göstermeye devam ediyor. 2020 yılında yüzde 16 olan bu oran önce 2023 ve ardından 2024 yılında bir kez daha yüzde 99 olarak tespit edildi. Bununla birlikte işlem yapanların oranı da geçtiğimiz yıla göre artış kaydetti ve yüzde 25,1’den yüzde 27’ye yükseldi.

İşlem yapma oranları artsa da işlem tercihleri geçtiğimiz senelerle benzer seyretti. İşlem yapanların yüzde 70’i Bitcoin’i, yüzde 29’u ise Ethereum’u tercih ediyor. Kripto paranın kullanım amaçları sorulduğunda ise; kripto parayı duyan ve kripto para ile işlem yapan her 4 kişiden 3’ü, kısa vadeli alım satım işlemi için kullanıldığını ifade etti. Kripto parayı duyanların yüzde 75’ine göre ise, kripto paraların en büyük avantajları, işlemlerin hızlı olması ile saklama ve taşıma kolaylığı. Kripto parayı duyan her 3 kişiden 1’i için kripto para denildiğinde akla ilk gelen kavram sanal para iken, yüzde 20’si için Bitcoin.

Her iki kişiden biri, araştırma için kripto para işlem platformlarını tercih ediyor

Bu yıl elde edilen çarpıcı sonuçlardan biri de kripto para ile işlem yapanların bu alanda bilgi edinmek ve araştırma yapmak için tercih ettiği kaynaklar. Kripto para ile işlem yapanların yüzde 63’ü, bu alanda bilgi edinmek için sosyal medyayı tercih ediyor. Her 2 kişiden 1’i ise kripto para işlem platformlarının kendisini tercih ediyor.

Yatırım tercihleri değişti

Yatırım tercihlerinde geçtiğimiz yıla göre değişiklikler tespit edildi. Kripto paralar, yüzde 29 ile en çok tercih edilen üçüncü yatırım aracı oldu. 2024’te en güvenilir yatırım aracı ise yüzde 90 ile altın oldu.

Blokzincir hala bilinmiyor

Geçtiğimiz yıla göre bilinirlik oranı 3 puan artsa da blokzincir kavramı hâlâ bilinmiyor. Kripto parayı duyanların yüzde 72’si blokzinciri duymadığını ifade etti. Blokzincir kavramının bilinme oranı yüzde 28. Blokzincirle hayatımıza giren kavramlar arasında en çok bilineni kripto para cüzdanı. Kripto parayla işlem yapanların yüzde 52’si, duyanların ise yüzde 43’ü bu kavramı biliyor. En az bilinen kavramlar ise seed phrase, burn ve staking.

Erkeklerin işlem yapma oranı artıyor

Araştırmanın önemli sonuçlarından biri de demografik veriler ve bu yıl kripto parayı duyan erkeklerin işlem yapmaya ilgisi daha fazla olduğu tespit edildi. Kripto parayı duyan erkeklerin işlem yapma oranı yüzde 31 olurken kadınlarda bu oran yüzde 21 oldu. İşlem yapma oranı en yüksek olan grup ise 25-44 yaş arası. Bununla birlikte üniversite mezunları için 2023’te yüzde 30 olan işlem yapma oranı bu yıl daha da artarak yüzde 39’a yükseldi. Kripto para ile işlem yapanların yaş ortalaması ise 34,7 oldu.

KaynakParibulog