Avrupa Parlamentosu, bugün gerçekleştirdiği oylama ile Avrupa Birliği’nin (AB) 27 üye ülkesinde yaptırım kurallarının uyumlu bir şekilde uygulanmasını sağlamak amacıyla yeni bir yaptırım düzenlemesi onayladı. Yeni düzenleme, AB yaptırım yasasının kripto hizmet sağlayıcılarını da kapsayacak şekilde genişletilmesini ve varlıkların dondurulmasını içermesini öngörüyor.

Oylamada, AB’nin 27 üyesini temsilen, yeni kurallar 543 oyla kabul edildi. Bu adım, özellikle Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası AB’nin Rusya’ya yönelik uyguladığı mali yaptırımların ihlal edildiğine yönelik endişelerin artmasıyla ortaya çıktı. Parlamento, yaptırımların AB düzeyinde kabul edilmesinin ardından, uygulanma aşamasında verilecek cezaların üye ülkeler tarafından belirleneceğini duyurdu.

Yeni yasa metni, “kripto varlıklar” ve “kripto cüzdanı” gibi ifadeleri kullanarak yaptırımların finansal hizmetler açısından geniş kapsamlı olduğunu vurguladı. Açıklanan metne göre; yeni düzenleme fonların dondurulmaması, seyahat yasaklarına ve silah ambargolarına uyulmaması, yaptırımlara tabi kişilere fon aktarılması veya yaptırım altındaki ülkelerin devlete ait kuruluşlarıyla iş yapılmaması gibi ihlaller için tutarlı tanımlar getiriyor.

Avrupa Konseyi’nin Onayı Bekleniyor

AB Parlamentosu tarafından onaylanan mevzuatın yasalaşması için şimdi üye devletlerin üst düzey hükümet yetkililerinden oluşan organı Avrupa Konseyi’ninonayı bekleniyor. Bu yeni yasal düzenleme, AB’nin yaptırım politikalarının daha etkin uygulanmasını ve üye ülkeler arasında uyumun sağlanmasını amaçlıyor.