Dijital ekonomi alanında AB ile bütünleşmek isteyen Ukrayna, 2021’de başlayan temaslarının ardından European Blockchain Partnership’e gözlemci sıfatıyla dahil oluyor…

Ukrayna, Avrupa Birliği’ne (AB) üye 27 ülkenin yanı sıra Norveç ve Lihtenştayn’ın bünyesinde yer aldığı European Blockchain Partnership’e katıldı. Böylelikle kısa adı EBP olan birliğe AB dışından dahil edilen üçüncü ülke oldu.
Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanlığı, EBP’ye gözlemci olarak katılım sağlanılacağını açıkladı.

Dijital ekonomi alanında AB ile bütünleşmek isteyen Ukrayna’nın blockchain odağında, diğer ülkelerle daha yoğun şekilde iş birliği gerçekleştirmek istemesi ise söz konusu adımın nihai hedefi durumunda.

Kısa bir kronolojik bakış ile Ukrayna’nın EBP’ye katılımına yönelik ilk adım, Parlamento grubundaki Blockchain4Ukraine başkanı Oleksii Zhmerenetskyi ve Virtual Assets of Ukraine CEO’su Konstantin Yarmolenko’nun Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’e mektup yazdığı Temmuz 2021’e dayanıyor.

Bunun ardından Avrupa Komisyonu, Ukrayna’nın EBP’ye dahil olma isteğini kamuoyuyla paylaşmış, sonraki aşamada von der Leyen, Ukrayna’nın EBP’ye gözlemci olarak katılma olasılığını doğrulamıştı.

AB ile blockchain entegrasyonu

Virtual Assets of Ukrayna CEO’su Yarmolenko, Ukrayna’nın blockchain teknolojisini esas alan sınır ötesi kamu hizmetlerinin pilot kullanım durumlarına ilgi duyduğuna işaret ederek bir sonraki adımın ülkenin -AB’nin EBP/EBSI girişimlerine dayalı tam blockchain entegrasyonu- olduğunu belirtti.
Ayrıntıları paylaşan Yarmolenko, ERP stratejilerinin aynı zamanda “AB ile bağları güçlendirmenin bir yolu” olduğunu ifade etti.